Ați vrea să plecați de sărbători din București? Notați asta: doza 3 (doza booster) ar putea deveni obligatorie pentru călătorii în țări din UE

25 nov. 2021
634 Afișari
Ați vrea să plecați de sărbători din București? Notați asta: doza 3 (doza booster) ar putea deveni obligatorie pentru călătorii în țări din UE
Ați vrea să plecați de sărbători din București? Notați asta: doza 3 (doza booster) ar putea deveni obligatorie pentru călătorii în țări din UE

Într-un val 5 pandemic și violent în mai toată Europa, Comisia Europeană ar putea înăspri regulile, inclusiv pe cele de deplasare dintr-o țară în alta. Una din ele: doza 3 obligatorie pentru călătorii.

Mai multe țări din UE ar vrea ca doza 3 a vaccinului anti-COVID, așa-numita doză booster, să fie obligatorie pentru călătorii, iar CE ia în calcul această nouă restricție.

Există deja multe hoteluri din țări europene care nu te găzduiesc dacă nu ai făcut doza booster, așa cum există și state membre UE pentru care certificatul verde nu este de ajuns, trebuie să faci și un test care să iasă negativ ca să poți trece granițele lor.

În contextul pandemic exploziv al momentului, Comisia Europeană lucrează deja la o actualizare a certificatului verde

Certificatul verde, valabil mai mult doar cu doza 3 (doza booster)

Prelungirea valabilității certificatului verde, care oferă, printre altele, libertate de mișcare intracomunitară, ar putea fi condiționată de administrarea celei de a treia doze de vaccina anti-COVID.

Certificatul pentru a treia doză poate fi eliberat online, de pe certificat-covid.gov.ro, acolo unde trebuie solicitat generarea unui document nou, la zece zile de la vaccinare.

Una dintre țările în care, în diferite împrejurări, doza booster este obligatorie este Cehia. Aici, hotelierii cer deja dovada că ai făcut și doza 3.  Dacă nu s-a întâmplat acest lucru, ți se poate refuza vaccinarea.

Un studiu realizat recent în România de Medlife spune că așa numita doză booster sau doza a treia crește de peste 10 ori numărul de anticorpi protectivi față de valorile înregistrate la 6 luni de la rapel. 

Datele analizate arată  că eficiența dozei 3  este observabilă la toate categoriile de vârstă. Ba chiar mai mult: și  la categoria 51 – 70 ani, oameni care prezentau într-o proporție mai mică anticorpi cu protectori la 6 luni de la rapel, numărul acestora crescut semnificativ după administrarea boosterului. A ajuns până la aproape 100%.

Unde, cum și cu ce se poate face doza 3

În România, vaccinarea cu a treia doză început pe 28 septembrie. Se face la orice centru de vaccinare, unde oamenii se pot prezenta doar cu buletinul, fără a fi nevoie de programare. 

Cu ce ne vaccinăm la doza booster

Cu un vaccin ARN Mesager, spun autoritățile. Adică un vaccin Pfizer BioNTech sau Moderna. Nu contează cu ce te-ai vaccinat înainte. Pentru persoanele care s-au vaccinat cu AstraZeneca, care nu este produs printr-o tehnologie ARN Mesager, a treia doză este tot cu unul dintre cele două – Pfizer sau Moderna.

Cookies