Atenţionări de călătorie pentru Croaţia şi Malaysia, emise de MAE

de:
19 oct. 2015
0 Afișari
Atenţionări de călătorie pentru Croaţia şi Malaysia, emise de MAE

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau călătoresc pe teritoriul Republicii Croaţia că începând cu noaptea de 17 octombrie 2015, autorităţile ungare au luat măsuri suplimentare de securizare a frontierei şi de instituire a unor măsuri restrictive ca urmare a deplasării migranţilor pe ruta dintre Croaţia și Ungaria. De asemenea, autorităţile slovene au luat la rândul lor măsuri de restricţionare a numărului de migranţi pe care îi primesc din Croaţia.

La momentul actual este blocat traficul rutier prin punctul de trecere frontieră Trnovec (Croaţia-Slovenia) şi, în funcţie de dinamică, pot apărea probleme similare în circulaţia terestră prin punctele de trecere a frontierei Croaţia-Slovenia, Croaţia-Ungaria şi Croaţia-Serbia.

Traficul feroviar pe relaţia Croaţia-Slovenia a fost suspendat, transportul realizându-se cu autobuze puse la dispoziţie de către companiile feroviare ce operează pe aceste rute, iar circulaţia feroviară pe relaţia Croaţia-Ungaria rămâne suspendată.

Totodată, se recomandă cetăţenilor români care doresc să se deplaseze în Republica Croaţia să consulte paginile de Internet ale Automobil Clubului Croat-http://www.hak.hr/en, Companiei Naţionale Croate de Căi Ferate-http://www.hznet.hr, Autorităţii Portuare Croate-http://www.portauthority.hr şi a Agenţiei Croate de Aviaţie Civilă http://www.ccaa.hr), pentru informaţii actualizate.

Indexul de poluare a aerului a fost depăşit în Malaysia

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau călătoresc pe teritoriul Malaysiei că, urmare a producerii unor incendii extinse la plantaţiile de palmieri din statul vecin – Indonezia, indexul poluării aerului (IPA) a depăşit limita normală (măsurată în unități), respectiv în Malacca (156), Bukit Rambai (102), Banting (156), Port Dickson (154), Port Klang (139), Kuala Lumpur (120). În Malaysia insulară, arii cu index nesănătos sunt în Sabah – Tawau (150), respectiv Kuching (102) şi Samarahan (111) – în Sarawak.

Având în vedere dinamica impactului creşterii poluării aerului asupra sănătăţii populaţiei locale (la nivel doi şi trei, pe o scara de unu la şase, şase fiind nivelul cel mai ridicat), şcolile din Malacca, Negri Sembilan, Selangor, Putrajaya, Kuala Lumpur, Kuching şi Samarahan – în Sarawak şi Tawau – în Sabah, au fost închise luni, 19 octombrie 2015, până la scăderea nivelului poluării aerului la unul suportabil.

Potrivit Ministerului resurselor şi mediului din Malaysia, au fost identificate mai multe focare de incendii în Sarawak, Sumatra şi un număr de peste 380 în Kalimantan, iar specialiştii recomandă purtarea măştilor de tip „N-95″.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă evitarea acestor zone, consultarea paginii de Internet www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (disponibilă gratuit în „App Store” şi „Google Play”), care oferă informaţii, sfaturi de călătorie şi posibilitatea de a fi alertaţi, în cazul în care apar situaţii speciale, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.

Cookies