ARHIVA B365

Atenționarea inspectorilor RAR: Mecanicii auto schimbă plăcuțele de frână, dar nu le testează

Din peste 130 de service-uri controlate de RAR in câteva zile în Bucureşti, aproape jumătate nu au corespuns legii. Grav este că unii şoferi nici măcar nu s-au gândit la un test de frânare, iar alţii nici măcar nu ştiu cum arată dispozitivele care emit rapoartele de frână, anunță B1 TV.

„Niște plăcuțe montate incorect pot face diferența între viață și moarte în caz de accident. Este ca și cum ai lansa pe piață un medicament fără să îl testezi, deci poate face ravagii”, spune directorul general ASSAI.

La asta nu se gândesc mulţi proprietari de service-uri care montează plăcuțe de frănă fără ca apoi să supună autoturismul la un test de specialitate. Inspectorii Registrului Auto Român au aflat de asemene prcatici în Capitală şi au pornit în control. Peste 130 de societăţi de profil au fost verificate, iar supriza a fost aceea că dispozitivele de testare a frânelor lipsesc in zeci de service-uri.

„Prima etapă este cântărirea, se cântăreşte fiecare axăk, după care se axează pe rola axa respectivă şi se apasă uşor până la valoarea maximă”, explică un mecanic.

După testare dispozitivele de specialitate emit un raport de frână, iar meşerii adevăraţi ştiu în baza acestui document dacă autovehiculul este sigur pentru şosele.

Directorul general ASSAI știe de ce nu se fac aceste teste – „Pentru că multe nu au dotarea tehnică, un astfel de echipament presupune costuri însemnate. Din păcate unii se joacă cu securitatea în trafic și cu siguranța clienților lor”.

Unii şoferi recunosc că nici măcar nu au auzit de testul de frână, alţii spun că au descoperit chiar ei service- uri fără aparatură de specialitate.

„Dacă întrebăm dacă se poate face un test spun”, susține un șofer.

În urma controalelor maraton din București, inspectorii RAR au dat amenzi de 260.000 lei şi au închis temporar peste 50 de service-uri.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button