Atenţionare de călătorie pentru Malaysia, emisă de MAE, din cauza unor cazuri de febră tifoidă

de:
20 oct. 2015
0 afișări
Atenţionare de călătorie pentru Malaysia, emisă de MAE, din cauza unor cazuri de febră tifoidă

MAE informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să se deplaseze pe teritoriul Malaysiei că Ministerul Sănătăţii malaysian a informat cu privire la apariţia cazurilor de febră tifoidă (32) în Kuala Lumpur, cu propagare încă din luna august 2015. Cazurile iniţiale s-au manifestat la muncitori din zona Cheras, care lucrau în centrul oraşului Kuala Lumpur. Alte cazuri au fost detectate în Titiwangsa (16), Kepong (8), și Lembah Pantai (4). Departamentul de Sănătate din Kuala Lumpur a deschis o investigaţie epidemiologică pentru a determina cauza infecţiei. Până în prezent, nu au existat decese, potrivit unui comunicat de presă remis B365.ro de MAE.

Epidemiologie: febra tifoidă se răspândeşte, în principal, prin ingestia de mâncare şi/sau apă contaminată cu bacteria Salmonella typhi (paratyphi). Salmonella typhi (bacilii tifici) persistă la nivel ganglionar (în sistemul limfatic) la pacienții purtători cronici. Simptomele includ: febră, stare de oboseală, diaree şi/sau constipaţie, dureri de cap şi stare de vomă. Se recomandă imunizarea profilactică activă cu vaccin tific.

În Kuala Lumpur, vaccinul se poate găsi la Turnurile Petronas, spitalele Gleneagles şi Prince Court, precum şi la clinicile şi spitalele din regiune, unde se poate solicita şi inocularea vaccinului.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet www.insp.ro, http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori/294-informatii-despre-febra-tifoida/file, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (disponibilă gratuit în „App Store” şi „Google Play”), care oferă informaţii, recomandări de călătorie şi posibilitatea de a fi alertaţi, în cazul în care apar situaţii speciale, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.

Cookies