ESENTIAL

Atenţionare călătorie. Franţa a prelungit starea de urgenţă până în octombrie

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească pe teritoriul Republicii Franceze că, urmare a atentatului din noaptea de 14 spre 15 iulie, de la Nisa, starea de urgență se va prelungi pe tot teritoriul țării cu încă cel puțin trei luni după data de 26 iulie decretată anterior de către președintele francez„, se arată într-un comunicat al MAE.

Starea de urgență permite autorităților franceze să interzică circulația persoanelor și să stabilească zone de protecție și securitate. De asemenea, sunt aplicate măsuri consolidate de securitate în toate arealele urbane franceze. Aceste dispoziții permit, printre altele: arestul la domiciliu al oricărei persoane a cărei activitate este considerată periculoasă pentru ordinea publică, închiderea temporară a sălilor de spectacol și a locurilor de reuniuni publice, confiscarea armelor și posibilitatea de a efectua percheziții administrative.

MAE recomandă consultarea paginii de internet www.mae.ro și reamintește faptul că cetățenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță”, care oferă informații, sfaturi de călătorie și posibilitatea de a fi alertați, în cazul în care apar situații speciale.

Celula de criză activată la nivelul MAE, în contextul atacului de la Nisa, se află în legătură permanentă cu autoritățile franceze, prin intermediul Ambasadei României la Paris și Consulatului General la Marsilia, în vederea obținerii unor informații suplimentare și monitorizării evoluției situației.

MAE a pus la dispoziția cetățenilor români contactele telefonice ale Consulatului General la Marsilia +33 491221741, Ambasadei României la Paris +33 (0)147052966; +33 (0)147052755; +33 (0)145503997; +33 (0)147051040, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

De asemenea, autoritățile franceze au activat o linie verde pentru rudele victimelor, apelabilă la numărul: +33 493722222.

Un franco-tunisian a intrat în plin cu un camion într-o mulțime de oameni la Nisa și a deschis focul înainte de a fi neutralizat de poliție. Atentatul s-a soldat cu 84 de morți și zeci de răniți, dintre care 18 sunt în stare de ‘urgență absolută’, potrivit unui nou bilanț al Guvernului, relatează AFP. Printre răniți se numără și doi cetățeni români stabiliți în Franța.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button