Pentru a evita să primească mai puţini bani, bucureştenii care schimbă valută sunt sfătuiţi să ceară la casa de schimb, întâi de toate, formularul de acceptare a tranzacţiei. Documentul va indica exact suma ce urmează să fie primită în mână de consumator, precum şi eventualele comisioane practicate care ar diminua suma.
Fiţi vigilenţi la casele de schimb valutar de pe Calea Moşilor
„ANPC sfătuieşte consumatorii ca înainte de efectuarea schimbului valutar să acorde o atenţie deosebită următoarelor elemente: să citească atât afişajul exterior, cât şi cel interior şi să verifice cu atenţie cursul valutar menţionat, să solicite casierului formularul de acceptare a tranzacţiei înainte de efectuarea propriu-zisă a schimbului valutar, să citească atent informaţiile menţionate în acest formular, respectiv suma tranzacţionată, cursul de schimb utilizat, suma ce urmează a fi încasată şi să nu semneze acel formular dacă nu sunt de acord cu efectuarea tranzacţiei”, a precizat Samuel Calotă, vicepreşedintele ANPC, care a adăugat că bucureştenii ar trebui să fie mai vigilenţi în cazul în care aleg să schimbe valută la magazinele de profil de pe Calea Moşilor întrucât practica anterioară demonstrează că, în această zonă a municipiului, au fost întâlnite cele mai multe reclamaţii.
Pe parcursul acestui an, din cele 22 de case de schimb valutar verificate în Bucureşti, 18 prezentau abateri de la legislaţie, potrivit raportului ANPC. Comisarii au aplicat 16 amenzi contravenţionale în valoare de 48. 000 de lei şi 2 avertismente.
Reclamaţiile se pot face în cel mult 24 de ore
„Facem precizarea că orice consumator poate solicita operatorului economic anularea tranzacţiei în termen de maxim 24 de ore de la efectuare dacă acesta constată că informaţia referitoare la cursul de schimb valutar menţionată pe formularul de acceptare a tranzacţiei diferă de cursul valutar afişat pe panoul exterior/interior”, informează ANPC.
În cazul nerespectării prevederilor în vigoare, casele de schimb valutar riscă sancţiuni de până la 20.000 lei.