Atenție! Proprietarii şi administratorii de terenuri, obligaţi să elimine ambrozia. Amenzi uriașe

de:
16 mai 2019
0 Afișari
Atenție! Proprietarii şi administratorii de terenuri, obligaţi să elimine ambrozia. Amenzi uriașe

Primăria Municipiului Bucureşti informează, printr-un comunicat de presă transmis joi, despre modificări legislative în domeniul prevenirii, combaterii şi distrugerii ambroziei, plantă cunoscută pentru efectele sale nocive asupra populaţiei (provoacă reacţii care pot afecta viaţa persoanelor cu anumite tipuri de alergii).

Totodată, pentru a gestiona acest domeniu la nivel local, a fost constituită o comisie mixtă formată din Primăria Capitalei, primăriile de sector şi alte 7 instituţii cu atribuţii în domeniul sănătăţii şi mediului: Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti, Comisariatul Municipiului Bucureşti – Garda Naţională de Mediu, Direcţia pentru Agricultură a Municipiului Bucureşti etc.

„Astfel, sectoarele Municipiului Bucureşti au obligaţia de a identifica, în fiecare primăvară, terenurile infestate cu ambrozie, de a comunica PMB lista acestora şi de a transmite, până la data de 5 iunie a fiecărui an, notificări (somaţii) către proprietarii sau deţinătorii de terenuri, cu privire la obligaţiile legale ce le revin şi sancţiunile aplicabile. La rândul său, Primaria Capitalei a dispus ALPAB să ia toate măsurile legale astfel încât să elimine ambrozia din parcurile şi spaţiile verzi pe care le are în administrare”, se arată în comunicatul PMB.

Conform sursei citate, proprietarii şi administratorii terenurilor care au primit notificare au obligaţia ca, până în 30 iunie, să desfăşoare lucrări de combatere şi distrugere a ambroziei. Ulterior, aceştia trebuie să informeze în scris autoritatea administraţiei publice locale (respectiv Sectorul 1-6 al municipiului Bucureşti).

Combaterea ambroziei se face prin metode recomandate de specialişti ai Direcţiei pentru Agricultură a Municipiului Bucureşti, respectiv cosirea repetată, manual sau mecanic, smulgerea în cazul unor suprafeţe izolate, efectuarea unor arături adânci şi discuiri pe terenuri agricole, cu excepţia erbicidării – în zonele de interes public. În celelalte zone, se poate aplica şi erbicidarea, însă limitat pe terenurile infestate, doar la recomandarea specialiştilor şi sub directa îndrumare şi controlul specialiştilor din cadrul unităţilor fitosanitare pentru protecţia plantelor, pe toată perioada de vegetaţie.

În perioada 1-15 iulie, respectiv în perioada 16-31 iulie, comisia mixtă constituită la nivelul Capitalei va verifica terenurile şi va aplica sancţiuni proprietarilor/administratorilor atunci când constată eventuale abateri.

Amenzile se situează între 750 şi 5.000 de lei pentru persoanele fizice, respectiv între 5.000 şi 20.000 de lei pentru persoanele juridice. Contravaloarea sancţiunilor aplicate se constituie ca venituri la bugetul local al Sectorului 1-6 al municipiului Bucureşti.

Municipalitatea a iniţiat în anul 2017 măsuri de combatere a ambroziei. În decursul anul 2018, Direcţia Generală de Poliţie Locală şi Control a Municipiului Bucureşti a înregistrat 74 de abateri şi a aplicat sancţiuni contravenţionale.

În acest an, verificarea şi constatarea nerespectării de către proprietarii sau deţinătorii de terenuri precum şi aplicarea sancţiunilor se fac de către comisia mixtă, sub coordonarea Direcţiei pentru Agricultură a Municipiului Bucureşti.

Cookies