„Atenţie, pericol de prăbuşire!”: Clădirile din Centrul Vechi se dărâmă bucată cu bucată

de:
22 iul. 2013
2 Afișari

În doar două luni, în Centrul Istoric s-a prăbuşit o clădire veche din 1884 şi un zid ce despărţea două clădiri monumente istorice. În urma acestor incidente, atât pe strada Blănari, cât şi pe strada Lipscani, au rămas doar ruinele şi benzile cu care poliţia a împrejmuit cele două zone afectate, precum şi câteva mesaje de avertizare improvizate. În rest, nici pe strada Blănari, nici pe Lipscani, nimeni nu se înghesuie să şteargă urmele celor două evenimente care au afectat reputaţia acestei zone intens frecventate de bucureşteni şi de turiştii străini. Doar trecătorii curioşi, în mare parte străini, se mai opresc să vadă şi să pozeze ruinele, care pun o pată neagră pe Centrul Istoric al Capitalei.

Pe 7 iulie 2013, peretele care despărțea două monumente istorice, aflate în stare de degradare, situate pe Str. Lipscani nr. 72 şi Str. Lipscani nr. 74, dar și un zid interior s-au prăbuşit. Clădirea de la numărul 74 aparține Patriarhiei Române, iar cealaltă a fost retrocedată, două treimi aparţinând unei fabrici de îngheţată – conform informațiilor furnizate de Răzvan Popa, purtătorul de cuvânt Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti.

O patrulă de poliţişti care trecea pe strada Lipscani, în aceeaşi zi, în jurul orei 11.30 a auzit cum în interiorul clădirii cădeau mai multe bârne şi a luat decizia de a bloca imediat strada, pentru a nu se înregistra victime. După 20 de minute de la blocarea străzii, un perete din interior s-a prăbuşit.

Chiar şi acum, zona în care se afla peretele prăbuşit a rămas împrejmuită, iar oamenii nici nu mai au loc să treacă. Din această cauză, pietonii sunt nevoiţi să dea nas în nas când trebuie să treacă în sensuri opuse, prin faţa zidului prăbuşit. Singura măsură care s-a aplicat pentru protejarea pietonilor a constat în împrejmuirea perimetrului cu benzi de balizare, pe care sunt lipite hârtii cu mesajul „Atenţie, pericol de prăbuşire”.

În urmă cu nici două luni de la acest incident, pe 15 mai 2013, tot în Centrul Istoric al Capitalei, pe strada Blănari nr. 6, s-a prăbuşit o altă clădire, construită în 1884. Acest imobil aparţinea Primăriei Capitalei şi era încadrat în clasa 1 de urgenţă privind riscul seismic. După căderea casei, molozul rezultat în urma incidentului a rămas pe strada Blănari mai bine de o lună.

În prezent, acolo se mai află încă un semn de avertizare improvizat (pe o bucată de lemn), cu mesajul „Atenţie, pericol de prăbuşire”, şi benzile pentru balizare puse de Poliţia Locală pentru marcarea zonei.

Clădirea de pe strada Blănari numărul 6 s-a prăbușit din cauza trepidațiilor produse de un buldozer care lucra la imobilul alăturat. Gheorghe Pătrașcu, arhitectul-șef al Capitalei, a declarat atunci că s-a eliberat o autorizație de renovare în cazul lucrărilor de la clădirea de pe Str. Blănari, dar nu se știe dacă au fost respectate condițiile tehnice. Fiind vorba de o proprietate privată, proprietarul este responsabil de siguranța clădirii.

După incident, Primăria Capitalei a anunţat că va cere despăgubiri de la proprietar. „Avand in vedere ca incidentul produs la imobilul din str. Blanari nr.4, proprietate privata, a afectat si imobilul vecin, de la nr. 6, proprietate a Municipalitatii, Primaria Capitalei se va indrepta impotriva proprietarului, pentru recuperarea prejudiciului, cat si a raspunderii acestuia conform legislatiei in vigoare”, au anunţat reprezentanţii Municipalităţii, într-un comunicat remis B365.ro. 

Potrivit oamenilor din zonă, la clădirea prăbuşită se lucra de la începutul acestui an, aici urmând a fi construită o clădire de birouri cu o parcare în spate. Cei din zonă şi-au mai amintit că, în urmă cu mai mult timp, clădirea era ocupată de oameni ai străzii, care au fost evacuaţi cu un executor judecătoresc şi cu poliţie, ulterior muncitorii începând să care mult moloz afară din clădire.

În timp ce clădirile vechi din Centrul Istoric se prăbuşesc bucată cu bucată, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, şi edilul Sectorului 3, Robert Negoiţă, se ceartă pe administrarea acestei zone. La şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), din 25 februarie 2013, Oprescu l-a acuzat pe Robert Negoiţă că a făcut presiuni asupra consilierilor generali, cerându-le acestora să respingă proiectul privind noul regulament de funcţionare a teraselor din Centrul Vechi. Conform edilului-şef, Negoiţă a recurs la asemenea presiuni pentru că vrea ca toate taxele din Centrul Istoric să intre în vistieria Sectorului 3.

Centrul Vechi se află în administrarea Primăriei Generale, care a făcut și investiții în zona, cu toate că se află în cea mai mare parte pe raza Sectorului 3.

Despre clădirile care stau să cadă în Centrul Istoric au relatat şi jurnaliştii de la BBC, într-un articol dedicat Centrului Vechi al Capitalei. Articolul povesteste cum in ultimii ani au fost pavate strazile si cum s-a umplut de terase, iar atmosfera s-a schimbat enorm in bine. Se vorbeste insa si de cladirile ce stau sa cada, cladiri care asteapta oameni cu „buzunare adanci si visuri mari”, se pomeneste si de romii care au fost mutati din vechile cladiri si de certurile dintre firmele de constructii cand a fost vorba de bani.

Cookies