Atenţie! Pericol de electrocutare, pe străzile din Capitală

de:
29 aug. 2013
3 Afișari
Atenţie! Pericol de electrocutare, pe străzile din Capitală

Chiar dacă săptămâna trecută, o fetiţă de trei ani s-a electrocutat la locul de joacă, după ce a atins cablurile electrice din panoul unui stâlp de iluminat public aparținând Luxten, și după acest incident, pe mai multe străzi din București sunt stâlpi de iluminat care nu au uși de vizitare, astfel că incidentele similare celui înregistrat pe 21 august s-ar putea produce oricând. Chiar şi după o săptămână de la acest incident, pe străzile Calea Floreasca, Bogdan Petriceicu Haşdeu şi în Piaţa Operei, mai multe cabluri de înaltă tensiune sunt neacoperite şi prezintă un real pericol pentru bucureşteni, în special pentru copii.

Pe Str. Bogdan Petriceicu Hașdeu, lângă Parcul Izvor, un stâlp de iluminat are cablurile scoase în exterior și prezintă, de asemenea, pericol de electrocutare, în special pentru cei mici.

La Piața Operei, în imediata apropiere a Operei Naționale București, tronează o cutie de alimentare aparținând Enel, ce poate fi oricând ”cercetată” de copii pentru că nu are capac. Mai mult, starea avansată de degradare arată că această cutie nu a mai beneficiat de o revizie din partea companiei Enel de ani de zile.

Pe Calea Floreasca, în apropierea Pasajului Pipera, sunt trei stâlpi de înaltă tensiune care nu au cablurile de alimentare acoperite și pot fi oricând atinse de trecătorii neatenți sau de copii.

Click pe fiecare imagine pentru a putea vedea fotografiile la dimensiune maximă.

Contactați de reporterii B365.ro, reprezentanții Luxten și cei ai Enel Distribuție Muntenia ridică din umeri și spun că acești stâlpi de iluminat nu sunt gestionați de niciuna dintre cele două companii.

Potrivit Regulamentului de organizare și funcționare al Primăriei Capitalei, Direcția de Utilități Publice – Serviciul salubritate și iluminat public din cadrul PMB ”are ca obiect de activitate coordonarea activității societăților și regiilor prestatoare a serviciilor publice”, inclusiv a SC LUXTEN LYIGHTING COMPANY SA (sau a oricărei alte societăți care prestează activitatea de iluminat public). Astfel, Serviciul salubritate și iluminat public din cadrul PMB are, printre altele, următoarele atribuții: verifică, din punct de vedere tehnic, respectarea contractelor de prestație și asociere în domeniu, solicită prestatorilor de servicii de iluminat public să intervină pentru remedierea unor deficiențe sau îmbunătățirea unor laturi ale activității lor, punctual sau general, identifică pe teren, pentru confirmare, deficiențele reclamate de persoanele fizice și juridice, rezolvă, în limita atribuțiilor, reclamațiile și sesizările identificate și confirmate ale persoanelor fizice și juridice care prezintă în scris anumite deficiențe ale actvității de iluminat public, urmărește asigurarea continuității, calității și economicității serviciului de iluminat public, participă la verificările efectuate asupra sistemului de iluminat.

Având în vedere atribuțiile Direcției de Utilități Publice din cadrul PMB, reporterii B365.ro i-au contactat ulterior și pe reprezentanții Municipalității, pentru a afla cine este responsabil de situația stâlpilor de pe Calea Floreasca și cine avea sarcina să-i repare.

La scurt timp după publicarea articolului, reprezentanţii Primăriei Capitalei au precizat următoarele: „În conformitate cu prevederile contractului de delegare a serviciului de iluminat public in Municipiul Bucuresti nr. 206/1997, verificarea accesoriilor se face anual, ultima verificare în locaţia menţionată fiind în luna martie 2013, dată la care echipamentul de iluminat a fost verificat şi curăţat. Primăria Municipiului Bucureşti, împreună cu Gestionarul sistemului de iluminat public, SC LUXTEN LIGHTING COMPANY SA, face eforturi deosebite pentru înlocuirea elementelor furate şi punerea în siguranţă a stâlpilor şi tablourilor electrice, însă fără sprijinul susţinut al Poliţiei Locale din sectoarele 1-6 eforturile financiare şi umane rămân fără rezultat, frecvenţa furturilor din cei aproximativ 50.000 stâlpi fiind mai mare decât posibilitatea verificării. Având în vedere că evenimentul produs (n.r. – electrocutarea fetiţei de 3 ani la locul de joacă) nu s-a datorat unei proaste execuţii sau administrări, ci numai a unui act de vandalism, de agresiune voită asupra elementelor aparţinând sistemului de iluminat public şi că Gestionarul sistemului de iluminat public a respectat clauzele tehnice din contractul de delegare de gestiune, nu vor fi aplicate sancţiuni. Se vor transmite din nou adrese către poliţiile locale din Municipiul Bucureşti pentru a se intensifica acţiunile de prevenire a furturilor de componente aparţinând sistemului public de iluminat„.

De ce sunt vandalizați stâlpii de iluminat

Sistemul de iluminat public din București este alcătuit din rețeaua de distribuție (firele îngropate), stâlpii de iluminat și punctele luminoase (becurile de pe stâlpi). Acest sistem are mai mulți proprietari: becurile apartin Primăriei Capitalei, stâlpii aparțin Primăriei și Enel, la fel și rețeaua. „În total, în Capitală sunt circa 120.000 de puncte luminoase. Dintre acestea 115.195 sunt gestionate de Primăria Capitalei prin Luxten. Stâpii de iluminat nu ne aparțin însă în integralitate. Din cei 92.017 de stâlpi, 47% aparțin Enel, 41% aparțin Municipalității, 11% RATB (n.r. – regie aflată în subordinea Primăriei Capitalei) și 1% Romtelecom”, au precizat anterior, pentru HotNews.ro, reprezentanții Primăriei Capitalei.

Contactați de reporterii B365.ro, reprezentanții Luxten, companie care gestionează mare parte din rețeaua de iluminat public din Capitală, au precizat că pe 21 august, la ora 20:45, la dispeceratul companiei a fost primită o sesizare făcută de către Secția 9 de Poliție referitoare la evenimentul produs la locul de joacă din Parcul Delfinului, respectiv cu privire la electrocutarea fetiței de trei ani. ”La fața locului s-a deplasat echipajul de serviciu și s-a constatat că stâlpul de iluminat era vandalizat – capac lipsă/furat, cleme de legătură cabluri sparte ca urmare a sustragerii capacului de protecție. Stâlpul de iluminat așa cum el a fost montat și alimentat la data punerii în funcțiune este prevăzut cu capac la gura de vizitare pentru conectare la rețeaua subterană de alimentare. Capacul aferentei gurii de vizitare este prevăzut cu sistem antifurt de închidere (cheie specială). În acest caz, la fața locului, echipajul a constatat lipsa capacului la gura de vizitare, respectiv vandalizarea stâlpului prin sustragerea capacului și deterioararea clemelor de legătură ce folosesc la alimentare cu energie electrică, astfel că respectivele cabluri au rămas neprotejate. De reținut că numai accesul în interiorul stâlpului prin gura de vizitare poate prezenta pericol de electrocutare. Evenimentul produs nu s-a datorat unei proaste execuții/sau administrări, ci numai unui act de vandalism, de agresiune voită asupra elementelor aparținând sistemului de iluminat public”, au explicat reprezentanții S.C. Luxten Lighting Company S.A., pentru B365.ro.

Oficialii companiei au mai precizat că vandalizarea stâlpilor de iluminat este o practică frecventă în Capitală, în ciuda faptului că poliția a înștiințată în repetate rânduri de producerea unor acțiuni de acest gen. Aceștia spun că hoții sustrag capacele de vizitare pentru a le vinde la fier vechi sau pentru a opri iluminatul public în anumite zone, astfel încât să-i poată agresa mai ușor pe trecători. ”Asemenea acte de vandalism se produc frecvent la nivelul sistemului de iluminat public de factori perturbatori cu scopul de a se sustrage elemente de metal, cupru/aluminiu, din rețele electrice sau pentru crearea zonelor ”negre” pentru producerea de agresiuni pe timpul nopții. Ca urmare a luării la cunoștință, prin identificările echipajelor de intervenții, a sesizărilor primite de la autoritățile de sector și ale cetățenilor au fost sesizate în mod repetat organele abilitate, respectiv poliția locală din sectoarele 1-6 pentru a intensifica acțiunile de prevenire a distrugerilor și vandalizarilor repetate din sistemul de iluminat public și s-a procedat la înlocuirea repetată a capacelor vandalizate de la gurile de vizitare ale stâlpilor. Pentru evitarea furtului de conductoare electrice din interiorul stâlpilor (și implicit vandalizarea capacelor de vizitare), Primăria Capitalei și Luxten au decis înlocuirea treptată a conductoarelor de cupru cu conductoare de aluminiu, acestea din urma nefiind atractive pentru factorii perturbatori. De asemenea, se vor intensifica acțiunile de identificare a astfel de elemente vandalizate, se vor anunța autoritățile poliției locale în vederea identificării persoaneleor care produc acțiuni de vandalizare în parcuri și grădini publice a mobilierului urban și se vor intensifica activitățile de înlocuire a elementelor vandalizate pentru securizarea instalațiilor”, au mai spus reprezentanții Luxten.

În ceea ce privește cutia de alimentare și stâlpii de iluminat depistați de reporterii B365.ro (vezi galeria foto), reprezentanții Luxten spun că aceștia nu sunt în gestiunea companiei.

Reporterii B365.ro i-au contactat apoi și pe reprezentanții Enel Distribuție Muntenia, pentru a afla dacă stâlpii de iluminat și cutia de alimentare, care nu aveau capace de vizitare, aparțin companiei. Aceștia au precizat că stâlpul de pe strada Bogdan Petriceicu Hașdeu și cutia de alimentare aparțin Enel, însă stâlpii din zona Calea Floreasca nu sunt în gestiunea Enel Distribuție Muntenia. ”Stâlpii de iluminat de pe strada Bogdan Petriceicu Hașdeu sunt în gestiunea Enel Distribuție Muntenia și a fost daja dată comanda de refacere a ușilor cofretelor vandalizate. Până pe data de 7 septembrie, această lucrare va fi finalizată, timp în care am luat măsuri de îngrădire specială și semnalizare a spațiului respectiv. De asemenea, cutia vandalizată din Piața Operei, care asigura alimentarea semafoarelor din zonă, va fi dezafectată și înlocuită cu un alt echipament. Și în acest loc vor fi luate măsuri de semnalizare și atenționare a pietonilor din zonă”, au declarat reprezentanții Enel Distribuție Muntenia, pentru B365.ro.

Potrivit reprezentanților companiei, și cutia de alimentare va fi schimbată până pe 7 septembrie.

Și oficialii Enel au precizat că  în Capitală se vandalizează frecvent stâlpii de iluminat, iar hoții rămân, de cele mai multe ori, în anonimat. ”Din păcate, ne confruntăm cu un fenomen larg de vandalizare a instalațiilor pe care le avem în gestiune, lucru care îngreunează atât activitatea noastră, dar aduc și prejudicii comunității. De cele mai multe ori, aceste acțiuni au autori necunoscuți. Executăm în mod constant controale de inspecție a instalațiilor din gestiune, și, în momentul în care sunt identificate astfel de situații luăm măsuri pentru remedierea lor. Cele mai multe astfel de nereguli sunt depistate în urma controalelor efectuate. În măsura în care suntem sesizați despre aparitia unui astfel de punct vandalizat, și dacă acesta este în gestiunea noastră, luam măsuri pentru remediere”, au mai precizat reprezentanții Enel Distribuție Muntenia.

Cookies