Atenție, nu vopsiți ouăle cu orice fel de vopsea, atrage atenția ANPC. Vopseaua tipografică, spre exemplu, reprezintă un real pericol

02 mai 2024
153 afișări
Atenție, nu vopsiți ouăle cu orice fel de vopsea, atrage atenția ANPC. Vopseaua tipografică, spre exemplu, reprezintă un real pericol
Atenție, nu vopsiți ouăle cu orice fel de vopsea, atrage atenția ANPC. Vopseaua tipografică, spre exemplu, reprezintă un real pericol | Sursa foto: Freepik

ANPC anunță că vopseaua tipografică sau cea pentru textile pot reprezenta un real pericol pentru sănătatea consumatorilor. Vopsirea ouălor trebuie să fie realizată cu vopsea specială, cumpărată din locuri autorizate.

Vopseaua tipografică folosită pentru încondeierea ouălor, real pericol pentru sănătate

Paul Anghel, directorul general al Direcției Generale Control și Supraveghere Piață și Armonizare Europeană (ANPC), afirmă că la vopsirea ouălor trebuie folosită vopsea specială. Cea pentru alte destinații, cum ar fi vopseua tipografică sau cea pentru textile, pot reprezenta un real pericol pentru sănătatea consumatorilor.

Acesta a transmis, pe pagina sa de Facebook, un mesaj despre achiziționarea vopselei pentru ouă. Oamenii sunt îndemnați să o cumpere doar din locuri autorizate. De asemenea, este important ca eticheta produsului să fie citită cu atenție.

Achiziționarea vopselei se va face numai din locuri autorizate și se va citi cu atenție eticheta produsului, care trebuie să conțină: numele și adresa producătorului, lista ingredientelor, instrucţiuni de utilizare, data durabilităţii minimale. Atentie! La vopsirea ouălor nu utilizaţi vopsea pentru alte destinaţii, precum cea tipografică sau pentru textile. Utilizarea altor tipuri de vopsele, poate prezenta un real pericol pentru sănătate.

Există alternative pentru vopseaua de ouă din magazine

Paul Anghel a recomandat vopsirea ouălor cu sfeclă roșie. Leguma este o sursă bună de pigmenți.

Sfecla roșie este ideală pentru a vopsi ouăle. Această legumă este o sursă bună de pigmenți roșii și galbeni cunoscuți sub numele de betalaine. Betalainele sunt formate din betacianine (roșii) și betaxantine (galbene). Cea mai importantă betacianină din sfeclă este betanina și reprezintă 75-95 % din pigmentul roșu.

Chiar dacă vopseaua de sfeclă roșie atinge albușul oului, acesta poate fi consumat fără probleme.

Pericole vândute la tot pasul

Oamenii aleg, de multe ori, să renunțe la vopseaua specială pentru ouă și să aleagă alte variante. Deși acestea par convenabile, având un preț foarte mic, pot pune în pericol sănătatea.

Un exemplu nerecomandat este vopseaua tipografică. Se găsește la tot pasul în această perioadă, chiar și-n București, dar trebuie evitată. Vopseaua tipografică face ouăle să arate bine, dar nu trebuie uitat faptul că aceasta conține plumb. Substanța poate duce la îmbolnăviri grave.

Oamenii o vând la colț de stradă în ambalaj de plastic și fără niciun fel de etichetă.

Trebuie reținut faptul că toate substanțele toxice trec prin coajă și ajung în albuș.

Citește și:

Cookies