ARHIVA B365

ATENȚIE! Mașinile abandonate în parcare NU pot sta mai mult de 6 luni. Ce spune noua lege

Prevederile legii au intrat la finele lunii iunie, dar pentru proprietarii mașinilor a mai existat un răgaz de 30 de zile, timp în care Guvernul ar fi trebuit să modifice și completeze în mod corespunzător normele metodologice de aplicare a legii.

Noua lege, prezentată de Profit.ro încă de la depunerea la Parlament, a fost inițiată de parlamentari USR, care arătau că aplicarea Legii nr.421/2002 privind regimul juridic al vehiculelor fără stăpân sau abandonate pe domeniului public sau privat al statului era îngreunată până acum de neclarități ale legii sau dificultăți de aplicare a acesteia. „Din cauza acestor lacune legislative, în foarte multe orașe din România rămân mii de vehicule abandonate care ocupă spații de parcare ce ar putea fi folosite de alte vehicule ce participă activ la mobilitatea cetățenilor. De exemplu, doar în București se află aproximativ 3.000 de mașini abandonate identificate, dar încă neridicate de autorități din varii motive (…). Și in Brașov, conform autorităților locale, există aproximativ 300 de autovehicule abandonate încă neridicate, iar in Galați, doar anul acesta, printr-un acord făcut între Poliția Locală și Primărie au inceput să se ridice vehiculele abandonate pe domeniul public al statului”, arată autorii noilor prevederi, subliniind că, dat fiind numărul mare de etape pe care autoritățile sunt obligate să le parcurgă, se ajunge ca ridicarea unui singur vehicul să dureze până la 4 luni.

Din aceste considerente, noua lege a adus o serie de modificări în legislație pentru a permite autorităților să aplice legea eficient. Astfel, a fost modificată și completată definiția termenului ”vehicule fără stăpân”, pentru a include și acele vehicule înmatriculate în străinătate.

Perioada în care vehiculele vor putea rămâne neutilizate în parcările publice va fi redusă la jumătate, respectiv de la 1 an la 6 luni.

Legea introduce totodată, în cazul restituirii vehiculului, obligația proprietarului/deținătorului legal de a face nu doar dovada achitării taxelor auto și impozitelor, dar și a amenzilor, precum și dovada efectuării ITP-ului în termen de 5 zile de la primirea somației de la primărie.

Noile prevederi mai stabilesc ca în termen de 10 zile de la data comunicării somației, proprietarul sau deținătorul legal al vehiculului abandonat nu răspunde somației primite, vehiculul trece de drept în proprietatea unității administrativ-teritoriale de pe a cărei rază teritorială a fost ridicat, liber de orice sarcini, și, în funcție de starea acestuia, urmează a fi valorificat prin vânzare.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button