Atenție la pește, avertizează un șef ANPC, care ne spune la ce să ne uităm când cumpărăm. Vin Buna Vestire și Floriile, sărbători cu dezlegare la pește în Postul Paștelui

24 mart. 2024
1781 Afișari
Atenție la pește, avertizează un șef ANPC, care ne spune la ce să ne uităm când cumpărăm. Vin Buna Vestire și Floriile, sărbători cu dezlegare la pește în Postul Paștelui
Atenție la pește, avertizează un șef ANPC, care ne spune la ce să fim atenți când cumpărăm. Vin Buna Vestire și Floriile, sărbători cu dezlegare la pește în Postul Paștelui | Sursa foto: Jeremy Stewart/Unsplash

Pește și produse din pește – această categorie alimentară e la și mai mare căutare în perioadele cu dezlegare la pește și vin Postul Paștelui, adică acele sărbători în care consumul acestora este îngăduit.

În acest context, Paul Anghel, director general în cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), publică, pe pagina sa de Facebook, mai multe recomandări

Când cumpărăm pește, atenție la aspect, textură și miros 

Șeful în ANPC ne recomandă să fim foarte atenți la aspectul exterior al peștelui, pentru a aprecia prospeţimea acestuia, să nu cumpărăm produse cu suprafaţă lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, produse cu miros şi culoare modificate, cu aspect de vechi:

Refuzaţi să cumpăraţi peşte şi produse din peşte pentru care aveţi îndoieli privind gradul de prospeţime, calitatea şi modul de informare prin etichetare, urmăriţi modul de etichetare a peştelui şi produselor din peste şi nu cumpăraţi produse preambalate neetichetate, refuzaţi să cumpăraţi peşte şi produse din peşte preambalate pe ale căror etichete nu este înscrisă dată durabilităţii minimale/dată limita de consum sau dacă această dată este modificată sau depăşită.

Paul Anghel mai atrage atenția că peștele congelat, la fel ca toate produsele alimentare congelate, se poate vinde numai în stare congelată, iar la decongelare trebuie să prezinte gustul şi mirosul nemodificate:

Avertizez asupra faptului că este interzis că produsele alimentare congelate să se recongeleze, acestea trebuie prelucrate imediat ce au fost decongelate.

Alte sfaturi ale reprezentantului ANPC:

🔴 Refuzați să cumpărați pește și produse din pește preambalate, pe ale căror etichete nu este înscrisă dată durabilității minimale/dată limita de consum sau dacă această dată este modificată sau depășită;

🔴 La cumpărarea peștelui și produselor din peste, solicitați și păstrați bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriți să reclamați calitatea produsului.

🔴 Produsele alimentare congelate trebuie comercializate numai în stare congelată, iar la decongelare trebuie să prezinte gustul și mirosul nemodificate, caracteristice sortimentelor respective. 

🔴 Avertizez asupra faptului că este interzis că produsele alimentare congelate să se recongeleze, acestea trebuie prelucrate imediat ce au fost decongelate.

🔴 Nu achiziționați produsele la care constatați existența aglomerărilor de produs sub forma unor blocuri sau prezența gheții în ambalaj și acordați o atenție deosebită când cumpărați produsele alimentare congelate, asupra modului de prezentare a ambalajului.

🔴 Nu achiziționați produse la care constatați că ambalajul este murdar, degradat, nu este închis etanș și nu asigura salubritatea produsului.

Ce nereguli au descoperit în trecut comisarii ANPC la comercianții de pește

Paul Anghel amintește că, în anii trecuți, comisarii ANPC au găsit la vânzare pește cu tot felul de probleme, cum ar fi:

  • chefal proaspăt expus pe pat de gheaţă al cărui muşchi prezenta o consistenţă flască, burtă moale, umflată, amestecat cu chefal care era proaspăt şi fără deficienţe;
  • crap proaspăt care prezenţa semne vizibile de alterare (ochii retractaţi în orbite şi burtă moale), produsul era expus la comercializare în afară datei limită de consum;
  • scrumbie sărată, în vid, cu lichid în ambalaj, din cauza devidării, produsul având consistenţă moale şi miros nespecific;
  • macrou cu arsuri de congelare, din cauza depozitării incorecte;
  • conserve de “sardine în ulei natural” care aveau declarată, pe etichetă, o cantitate netă de 200 g şi un conţinut de peşte de 120 g, adică 60%, faţă de minim 70% prevăzut;
  • conserve de ”sardine în ulei vegetal”, conform declaraţiilor de pe etichetă (ingrediente: sardinella gibosa 72%, apă, ulei soia 5.6%”), care în realitate aveau un conţinut de apă în jur de 22%, faţă de maximum 8% admis.

Și nu sunt singurele nereguli descoperite la controloalele făcuite în trecut în diverse piețe de pește: 

O abatere frecvent întâlnită în cadrul acţiunilor de control desfăşurate în anii anteriori este nerespectarea condiţiilor de depozitare şi expunere la comercializare, respectiv: peşte expus în condiţii necorespunzătoare direct pe paviment, peşte care prezenţa modificări organoleptice – solzi desprinşi, consistentă flască a muşchiului, peşte şi produse din peşte depozitate în afară spaţiului frigorific, la temperatura mediului ambient, într-un depozit neamenajat şi neautorizat, peşte sărat (sprot şi plătică) depozitat în agregat frigorific, dar care nu asigura temperatura de depozitare stabilită de producător.

Poate vrei să citești și:

 

 

Cookies