Atenție la “Metoda Coletul”! Dacă sună curierul cu o livrare de care n-ai habar, e posibil să fii ținta unei noi înșelătorii. Cum funcționează

23 iun. 2024
7524 afișări
Atenție la “Metoda Coletul”! Dacă sună curierul cu o livrare de care n-ai habar, e posibil să fii ținta unei noi înșelătorii. Cum funcționează
Atenție la “Metoda Coletul”! Dacă sună curierul cu o livrare de care n-ai habar, e posibil să fii ținta unei noi înșelătorii. Cum funcționează | Foto simbol; sursa: Freepik

Metoda Coletul” este una dintre noile înșelătorii căreia putem să-i cădem victime, avertizează polițiștii. Pe scurt, lucrurile stau așa: primești prin curier colete pe care nu le-ai solicitat ori comandat și pentru care ți se cer câteva sute de lei, iar obiectele din pachet valorează mult mai puțin.

Pe ce se bazează escrocii care operează prin „Metoda Coletul”

Multe astfel de cazuri au fost semnalate în nordul țării, dar metodele de înșelăciune se răspândesc cu repeziciune în marile orașe.

Poate că vă veți întreba „Cum să dau bani pe un lucru pe care nu l-am comandat?”. Păi, oricât de neverosimil ar părea, destul de ușor: în primul rând, în momentul acela destul de neașteptat, dacă mai ești și în grabă, mintea noastră ne poate face să bănuim cu repeziciune și ușurință că o fi comandat cineva din familie: soțul, soția, copilul adolescent, mama…

Printr-un comunicat citat de News.ro, poliția le recomandă celor care primesc colete nesolicitate/necomandate să nu plătească pentru ele:

Una dintre metodele de înşelăciune folosite de infractori constă în primirea și achitarea de către diferite persoane de bună credinţă a unor colete, care nu au fost comandate în realitate, de acestea. Oamenilor le sunt solicitate pentru ridicarea acestor coletele, primite prin servicii de curierat, sume relativ mici, iar cei mai mulţi le acceptă crezând că au fost comandate de un alt membru al familiei. Bunurile pe care le conţin însă, aceste colete au în realitate o valoare mult mică faţă de banii plătiţi pentru ridicarea lor, de exemplu o persoană plăteşte sume cuprinse între 200-300 de lei şi primeşte un produs care valorează mult mai puţin.

Recomandările polițiștilor pentru situația în care ești țintă pentru „Metoda Coletul”

Polițiștii au  serie de recomandări pentru cei care primesc un colet pe care nu l-au comandat, dar pe care sunt tentați să îl achite, convinși fiind că poate a comandat cineva din familie sau vreun prieten apropiat. 

În situații care vă par stranii, verificați de 100 de ori înainte să plătiți o dată

În primul rând, să verifice cu familia și prietenii dacă vreunul dintre apropiați a a trimis coletul. Dar asta nu e tot ce putem face, mai spun polițiștii:

Nu efectuaţi plăţi nesigure. Refuzaţi să plătiţi pentru colete pe care nu le-aţi comandat sau despre care nu aveţi informaţii clare. Solicitaţi detalii suplimentare şi verificaţi înainte de a face orice plată. Contactaţi furnizorul de servicii poştale. În cazul în care primiţi un colet nesolicitat, contactaţi compania de curierat în cel mai scurt timp, pentru a clarifica situaţia şi pentru a solicita blocarea sumei de bani plătite. Furnizorii de servicii poştale pot oferi informaţii suplimentare despre expeditor şi conţinutul coletului şi pot bloca banii până la clarificarea situaţiei. Păstraţi dovezile. Dacă acceptaţi un colet, păstraţi toate documentele şi dovezile asociate cu acesta, inclusiv chitanţele şi etichetele coletului. Aceste dovezi pot fi utile în cazul unei investigaţii ulterioare.

Și, deloc în ultimul rând,  raportați orice incident suspect

 

Cookies