Atenție la fake news. MApN neagă introducerea serviciului militar obligatoriu în România

24 feb. 2022
480 Afișari
Atenție la fake news. MApN neagă introducerea serviciului militar obligatoriu în România
Atenție la fake news. MApN neagă introducerea serviciului militar obligatoriu în România

Având in vedere contextul în care ne aflăm, cu Rusia invadând Ucraina, au început să circule tot mai multe fake news. Potrivit unei astfel de știri, persoanele apte, cu vârste între 20 și 35 de ani, trebuie să se prezinte pentru înrolarea obligatorie în forțele armate.

Atenție, fake news

Pe fondul atacurilor Rusiei din Ucraina, ce creează o stare de tensiune și de frică, cetățenii sunt posibile ține ale informațiilor false ce își fac loc pe internet. Știrile cu privire la înrolarea obligatorie în armată au început să circule în mediul online, stârnind frică în rândul oamenilor.

Astfel că, pentru a clarifica situația și pentru a liniști populația, Ministerul Apărării Naționale, a făcut o postare pa pagina oficială de Facebook prin informează ca acest fel de informații sunt FALSE.

Atenție la fake news. MApN neagă introducerea serviciului militar obligatoriu în România Sursă foto: Facebook-Ministerul Apararii Nationale, Romania - www.mapn.ro
Atenție la fake news. MApN neagă introducerea serviciului militar obligatoriu în România Sursă foto: Facebook-Ministerul Apararii Nationale, Romania – www.mapn.ro

Pentru a evita răspândirea unor informații false, eronate sau incomplete, Ministerul Apărării Naționale le transmite românilor să se informeze doar din surse sigure sau oficiale.

Serviciul militar nu este obligatoriu

Pe teritoriul României, serviciul militar obligatoriul a fost suspendat prin intermediu legii cu numărul 395, din 16 decembrie 2005. Potrivi acestui act legislativ la care a făcut referire MApN, începând cu data de 1 ianuarie 2007 , executarea serviciului obligatoriu, în calitate de militar în termen și militar cu termen redus, a fost suspendat.

Executarea serviciului militar poate deveni obligatoriu, însă doar în anumite condiții ce sunt prevăzute de lege. Astfel că, reluarea încorporărilor se poate face DOAR în situația decretării uneia din următoarele stări:

  • Starea de război,
  • Starea de mobilizare,
  • Starea de asediu.

La acest moment România nu se află în niciuna din stările mai sus menționate. Prin urmare, poate fi vorba despre reintroducerea serviciului militar obligatoriu pentru persoanele apte.

Cookies