Atenţie la „Baba îndoliată”! Autoarea unei escrocherii macabre umblă liberă prin Capitală

de:
16 iun. 2013
9 Afișari
Atenţie la

Nuţica Gatef, în vârstă de 49 de ani, din comuna Leu, judeţul Dolj, escroca zilnic numeroşi bucureşteni cu o poveste tragică, o basma neagră pe cap, haine cernite şi lacrimi în ochi. „Acosta persone lângă biserici, spitale, în farmacii sau, pur şi simplu, pe stradă”, a explicat, pentru evz.ro, inspector Amalia Baba, din cadrul Secţiei 1 Poliţie.

Când intra în vorbă cu persoanele vizate, escroaca se tânguia de mama focului spunând că i-a murit copilul, iar povestea înşirată victimelor era aproape aceeaşi. „Mi-a murit băiatul. Avea 16 ani şi nu am bani să îl scot de la morgă”, se tânguia „baba îndoliată”, aşa cum i-au spus unii dintre cei păcăliţi.

Ea îi convingea pe oameni să sune la un număr de telefon, „la domnul doctor Iliescu, de la IML”, că nu avea, „săraca”, nici bani de telefon.

Oamenii, impresionaţi de lacrimile femeii, apelau numărul, scris pe o bucată de hârtie şi le răspundea „domnul doctor” care, în realitate, era chiar soţul escroacei, Gheorghe Gatef, de 43 de ani. Când era sunat, el răspundea, cu o voce serioasă, spunându-le că femeia trebuie să plătească 1.800 de lei pentru autopsie, spălat şi îmbălsămat. „Aoleo, maică, de unde să iau eu atâţia bani, că n-am de niciunele?”, se tânguia femeia, lângă cel care suna.

Îndemnat de femeie, victima încerca să îl convingă pe doctor să lase din preţ, dar acesta spunea că nu poate face nimic în acest sens. Impresionaţi de situaţia „dramatică”, mulţi dintre oameni scoteau, de obicei, câţi bani aveau la ei şi îi dădeau, ca să o ajute să strângă suma. „I-am dat zece lei. Dacă mai aveam aduceam de acasă. Trei zile am plâns de mila ei”, a povestit o femeie păcălită.

„Baba îndoliată” era „înarmată” şi cu nişte hârtii pe care le flutura sub nasul celor pe care îi aborda, ca să îi impresioneze. Arăta mai bătrână decât vârsta din buletin şi se plimba pe arterele centrale ale Capitalei, precum Calea Victoriei, chiar lângă Guvern, potrivit unuia dintre martori. A fost văzută şi pe lângă Palatul Cotroceni, bisericile Antim, Sfântul Elefterie sau Spitalul Filantropia. Soţii Gatef au mărturisit că în fiecare zi păcăleau „cinci-şase persoane”. Oameni îi dădeau escroacei sume cuprinse, de obicei, între 10 şi 100 de lei, însă un bărbat i-a dat 500 de lei.

Unii dintre cei care au întâlnit-o pe „baba îndoliată” au povestit că au anunţat Poliţia, pentru că li s-a părut suspectă insistenţa ei şi aşa au intrat şi anchetatorii pe fir. În baza uneia dintre plângeri, au identificat telefonul lui Gheorghe Gatef. Pe lista apelurilor acestuia au mai găsit oameni care habar nu aveau că au fost înşelaţi. Astfel, s-au strâns zece plângeri la Secţia 1 Poliţie.

Deşi au fost reţinuţi de poliţişti pentru că au înşelat, în ultimii trei ani, zeci sau, poate, sute de bucureşteni miloşi, magistraţii de la Judecătoria Sectorului 1 au decis cercetarea lor în libertate.

Cookies