După experiența Sicilia, puține lucruri s-au lipit de mine, deși Catania și Palermo sunt două orașe superbe. Păcat că-s locuite, vorba românului. Ambele sunt de o frumusețe dărăpănată fermecătoare, ieșită din comun. Ambele put și tot ambele te dau pe spate cu plajele lor și street food-ul absolut delicios. Dacă mizeria și scuterele m-au scos din sărite, piața de pește din Palermo m-a făcut să mă îndrăgostesc și mai mult de sudul Italiei. Și dacă credeai că în București se circulă greu și traficul e aglomerat, înseamnă că n-ai fost în Catania. Crede-mă, e de 10 ori mai rău. Cu toate astea, Sicilia trebuie trăită. Nu asculta orice băiat de pe internet care îndrugă verzi și uscate, și indiferent unde ajungi în sudul Italiei, nu uită să bagi în tine arancine cu nemiluita. Dacă nu știi, arancinele sunt niște guguloaie de orez, cât o minge de tenis, poate puțin mai mici, deep fried și umplute cu tot felul de specialități italienești: unt, cârnați, brânze, guanciale, fistic, pui, salam ventriciana și cam tot ce le trece italienilor prin cap. Le-ndeasă italianii cu de toate și la final iese o bilă de orez de culoare maronie, crocantă la exterior și moale la interior. Arancinele sunt bune calde, bune reci, bune pe loc, bune a doua zi, bune dacă le mănânci singur, și și mai bune dacă le împarți cu cineva, pentru că arancina e iubire și iubirea-i arancină.
Locul ăsta s-a inaugurat în iunie și l-am descoperit absolut din întâmplare. Patronul este italian (din Calabria, dacă nu mă înșel) și nici nu s-a uscat bine cerneala pe logo că urmează Sfrigola 2, în curând, pe la Universitate. Îl înțeleg. Popa Nan n-are același trafic precum Universitate. Meniul e stufos, găsești arancini sărate, dulci, nesărate, chiar și canolli, pe care nu i-am gustat. Cu toate astea, multe sortimente de arancini nu erau disponibile la momentul sosirii mele. Spre exemplu, arancini cu nutella sau cu cremă de fistic lispeau cu desăvârșire, pentru că umplutura (a se citi crema) se terminase și durează până vine alta…tocmai din Palermo. Dar de ce s-aștepți atâta pentru o cremă? m-am întrebat. La o căutare rapidă, am găsit: Sfrigola de față este o franciză. Provine chiar din Palermo și poate de aceea gustul autentic pe care l-am resimțit. Ca o curiozitate, în Palermo i se zice Arancina și are o formă cât de cât rotundă, pe când în Catania i se zice Arancino (cu O la final) și are o formă mai…țuguiată, mai ovalizată, ca un ou de găină. În plus, cică forma corectă ar fi Arancina, feminin. Catanezii nu sunt de acord.
La Sfrigola l-am întâlnit pe Luca, are puțin peste 20 de ani, este din Palermo (dacă am reținut bine) și se ocupă cu făcutul de arancini. E bucătar cum s-ar zice. Eu sunt om la casa mea, dar până și eu știu că Luca n-are ce căuta la Sfrigola. Luca, dacă citești asta, să știi că tocmai ți-am făcut un compliment. Luca e un tip deștept, prezentabil, amabil, cu vorbele la el (ca orice italian) și, spre deosebire de conaționalii săi, vorbește bine engleză. La română nu l-am ascultat. Mi-am exersat cu el italiana mea de baltă și cred că s-a bucurat. Așa l-am simțit. Arancinele mele au fost gata în 10 minute. Grazie, Luca!
Burro (cu prosciutto și mozzarella) | 16 lei
Ericina (roșii, usturoi și fistic) | 20 lei
Bufala e Funghi (mozzarella de bivoliță și ciuperci) | 20 lei
Indiferent de combinația pe care o alegi, baza va fi aceeași: un guguloi de orez crocant la exterior și moale la interior. Orez cu bob lung fier la perfecție, apoi prăjit în baie de ulei. Sarea și piperul o dau diversele ingrediente de la interior. La propriu. Unele curg frumos, cum e mozzarella, altele miros a primăvară. Depinde ce-ți place. Presupun ca trebuie încercate toate ca să ajungem împreună la o concluzie cât de cât acceptabilă. De la mine, arancini Sfrigola au trei de DA, și mai cu seamă sortimentul numit Burro, care este unul clasic, cu umplutură de mozzarella si prosciutto. Aromat, perfect sărat și delicios, mai ales cald, pe loc. E okay și a doua zi, dar încearcă să-l mănânci pe loc. E mult, mult mai gustos. Cât despre preț, mi se pare la limita decenței, undeva între mediu spre mare. Până la urmă e un guguloi de orez cu două linguri de umplutură.
Așa că dacă ți-e poftă de arancini ca la Palermo, treci pe la Sfrigola. Și salută-l pe Luca din partea mea.
Să ne fie de bine. Am mâncat și azi pentru tine.
Total Sfrigola: 56 lei.
O să mai mânânc pentru tine de la ei? Da.
Voila și alte locuri pe unde mai poți mânca. E bine să dai un ochi înainte pe articole, ca să știi la ce să te-aștepți.
C’est Nepal possible! Aditi’s Kitchen. Bucate de poveste cu frații nepalezi și dumplings de aur
Locul în care ți-a zis maică-ta să nu intri. Maimuca Restaurant. Punk restaurant!
Aloha, Pokeful! Ca să ajungi în Hawaii, te duci în Dorobanți și faci la dreapta înainte de Petrom
CozoFest. Aproape toate locurile de unde comanzi cozonaci de Crăciun în București
Când se mănâncă bine prin cartier în București. Soare și sandwichuri bune, la Fresco Artigianale
Hushimo. Asia din Amzei. Poftă de Tom Yum și vită în sos de stridii
Doar gustul contează. Smith Eatery, o bucătărie fascinantă de 9 metri pătrați
Are balta pește bun. Acasă la Ivan Pescar & Scrumbia Bar. Din apă, în farfurie.
Am mâncat pui de la POPEYES din București. Este zguduitor de la fel ca la ceilalți
Raclette și vin. Amis de la Fête, microfestivalul de brânză din buricul Bucureștiului
Reper de București. Caracatiță infuzată în ceai negru și ecleruri umplute cu pateu
Cei mai buni burgeri din România. Câștigătorii Burger Fest și cum dai de ei în București
„Înainte era mai bine?” Am mâncat pentru tine la Restaurantul Monte Carlo din Cișmigiu
În căutarea unui panino italian adevărat în București. Vizită la Tasteataly
“Casa Tănase”, restaurantul cu specific nepalez din București botezat in memoriam
„Asta îi Cosmos!” Festin la Taverna Georgia, primul restaurant cu specific georgian din București
La bine și la UMAMI Street Food Truck, pe străzile Bucureștiului
Top 3 cei mai buni burgeri din România, conform Burger Fest 2023, îi găsești în București
Gluten free și gustos! Arepas Colombianas, în București feat Pimientos de Padrón la preț cinstit
Cookies and Friends. Cofetăria ascunsă din București pe care trebuie să o încerci
Cu 33 de lei, mănânci în Obor ca la mama acasă, în Sri Lanka, la Mathara Bath Kade6
S-a găsit Kokoreç la Galata Midyeci, în București colț cu Istanbul
Unde găsești cei mai dulci pepeni din București. Studiu de piață în Obor, Moghioroș și Matache
Toscana te cheamă la ea, pe Victoriei, la Bastoni. Cea mai nouă paninărie italiană din București
O nouă tradiție giugiuc în București: Halef, cu baklava pe stil nou și cafeluță de specialitate