Atenție, frige! Bucureștiul are arancini siciliene, la Sfrigola, pe Popa Nan 101

22 sept. 2023
3893 Afișari
Atenție, frige! Bucureștiul are arancini siciliene, la Sfrigola, pe Popa Nan 101

După experiența Sicilia, puține lucruri s-au lipit de mine, deși Catania și Palermo sunt două orașe superbe. Păcat că-s locuite, vorba românului. Ambele sunt de o frumusețe dărăpănată fermecătoare, ieșită din comun. Ambele put și tot ambele te dau pe spate cu plajele lor și street food-ul absolut delicios. Dacă mizeria și scuterele m-au scos din sărite, piața de pește din Palermo m-a făcut să mă îndrăgostesc și mai mult de sudul Italiei. Și dacă credeai că în București se circulă greu și traficul e aglomerat, înseamnă că n-ai fost în Catania. Crede-mă, e de 10 ori mai rău. Cu toate astea, Sicilia trebuie trăită. Nu asculta orice băiat de pe internet care îndrugă verzi și uscate, și indiferent unde ajungi în sudul Italiei, nu uită să bagi în tine arancine cu nemiluita. Dacă nu știi, arancinele sunt niște guguloaie de orez, cât o minge de tenis, poate puțin mai mici, deep fried și umplute cu tot felul de specialități italienești: unt, cârnați, brânze, guanciale, fistic, pui, salam ventriciana și cam tot ce le trece italienilor prin cap. Le-ndeasă italianii cu de toate și la final iese o bilă de orez de culoare maronie, crocantă la exterior și moale la interior. Arancinele sunt bune calde, bune reci, bune pe loc, bune a doua zi, bune dacă le mănânci singur, și și mai bune dacă le împarți cu cineva, pentru că arancina e iubire și iubirea-i arancină.

Sfrigola, deschis de vreo două luni pe Str. Popa Nan 101

Locul ăsta s-a inaugurat în iunie și l-am descoperit absolut din întâmplare. Patronul este italian (din Calabria, dacă nu mă înșel) și nici nu s-a uscat bine cerneala pe logo că urmează Sfrigola 2, în curând, pe la Universitate. Îl înțeleg. Popa Nan n-are același trafic precum Universitate. Meniul e stufos, găsești arancini sărate, dulci, nesărate, chiar și canolli, pe care nu i-am gustat. Cu toate astea, multe sortimente de arancini nu erau disponibile la momentul sosirii mele. Spre exemplu, arancini cu nutella sau cu cremă de fistic lispeau cu desăvârșire, pentru că umplutura (a se citi crema) se terminase și durează până vine alta…tocmai din Palermo. Dar de ce s-aștepți atâta pentru o cremă? m-am întrebat. La o căutare rapidă, am găsit: Sfrigola de față este o franciză. Provine chiar din Palermo și poate de aceea gustul autentic pe care l-am resimțit. Ca o curiozitate, în Palermo i se zice Arancina și are o formă cât de cât rotundă, pe când în Catania i se zice Arancino (cu O la final) și are o formă mai…țuguiată, mai ovalizată, ca un ou de găină. În plus, cică forma corectă ar fi Arancina, feminin. Catanezii nu sunt de acord.

Oferta! Chiamati subito!

El este Luca, de la Sfrigola

La Sfrigola l-am întâlnit pe Luca, are puțin peste 20 de ani, este din Palermo (dacă am reținut bine) și se ocupă cu făcutul de arancini. E bucătar cum s-ar zice. Eu sunt om la casa mea, dar până și eu știu că Luca n-are ce căuta la Sfrigola. Luca, dacă citești asta, să știi că tocmai ți-am făcut un compliment. Luca e un tip deștept, prezentabil, amabil, cu vorbele la el (ca orice italian) și, spre deosebire de conaționalii săi, vorbește bine engleză. La română nu l-am ascultat. Mi-am exersat cu el italiana mea de baltă și cred că s-a bucurat. Așa l-am simțit. Arancinele mele au fost gata în 10 minute. Grazie, Luca!

Luca de la Sfrigola

Judecata de Apoi

Am mâncat pentru tine de la Sfrigola:

Burro (cu prosciutto și mozzarella) | 16 lei

Ericina (roșii, usturoi și fistic) | 20 lei

Bufala e Funghi (mozzarella de bivoliță și ciuperci) | 20 lei

Indiferent de combinația pe care o alegi, baza va fi aceeași: un guguloi de orez crocant la exterior și moale la interior. Orez cu bob lung fier la perfecție, apoi prăjit în baie de ulei. Sarea și piperul o dau diversele ingrediente de la interior. La propriu. Unele curg frumos, cum e mozzarella, altele miros a primăvară. Depinde ce-ți place. Presupun ca trebuie încercate toate ca să ajungem împreună la o concluzie cât de cât acceptabilă. De la mine, arancini Sfrigola au trei de DA, și mai cu seamă sortimentul numit Burro, care este unul clasic, cu umplutură de mozzarella si prosciutto. Aromat, perfect sărat și delicios, mai ales cald, pe loc. E okay și a doua zi, dar încearcă să-l mănânci pe loc. E mult, mult mai gustos. Cât despre preț, mi se pare la limita decenței, undeva între mediu spre mare. Până la urmă e un guguloi de orez cu două linguri de umplutură.

Așa că dacă ți-e poftă de arancini ca la Palermo, treci pe la Sfrigola. Și salută-l pe Luca din partea mea.

Să ne fie de bine. Am mâncat și azi pentru tine.

Total Sfrigola: 56 lei.

O să mai mânânc pentru tine de la ei? Da.

Voila și alte locuri pe unde mai poți mânca. E bine să dai un ochi înainte pe articole, ca să știi la ce să te-aștepți.

 

 

 

 

Cookies