Atenție! Cum să te ferești de controlorii falși din transportul public în București. Sfaturile transmise de STB

20 dec. 2022
617 Afișari
Atenție! Cum să te ferești de controlorii falși din transportul public în București. Sfaturile transmise de STB
Atenție! Cum să te ferești de controlorii falși din transportul public în București. Sfaturile transmise de STB. Sursa foto: Kanal D

Conducerea Societății de Transport București a transmis că în ultima perioadă a apărut un număr ridicat de persoane care pretind că sunt controlori în mijloacele de transport în comun de suprafață. Cei care se dau drept controlori cer cardul bancar sau actul de identitate de la călători și le fotografiază, pe motivul că trebuie să „verifice plata” călătoriei. În acest sens, reprezentanții STB au tras un semnal de alarmă și îi învață pe bucureșteni cum să facă diferența între controlorii adevărați și impostori.

Transportul în comun de suprafață din București a fost „contaminat” în ultima perioadă de controlori falși ai STB, care au ca scop furtul de informații de la persoanele care le cad în plasă. De exemplu, controlorii falși le cer poze cu cardul bancar celor care și-au achitat călătoria „contactless” la intrarea în tramvai sau autobuz, pe motivul că „tranzacția trebuie verificată”, conform Observator.

Controlorii falși au „contaminat” transportul public din București. Pe cine urmăresc

Țintele principale ale controlorilor falși sunt persoanele în vârstă sau cei ce par ușor de intimidat, dar și cei care plătesc cu cardul bancar prin metoda „contactless” la intrarea în mijlocul de transport în comun. Aceștia sunt abordați pentru a li se face poză la cardul bancar, nu la cardul de călătorie, pe motivul că trebuie „verificată plata”.

Cei care cad în plasă pot să rămână fără banii din cont, care ajung în cele din urmă la așa-zișii „controlori”. Reprezentanții STB recomandă călătorilor ca, înainte de a fi ei verificați, să îi verifice ei pe controlorii care urcă în mijloacele de transport în comun, solicitând legitimația acestora de controlor. O legitimație poate fi falsificată, astfel că trebuie să fim atenți și la alte detalii. Mai mult, controlorii adevărați nu vor fotografia niciodată documente personale, precum actul de identitate sau cardurile bancare.

Cum identificăm controlorii „adevărați”, potrivit STB

Conform comunicatului transmis de STB, controlorii care circulă pe liniile STB trebuie să dețină mereu aceste documente și trebuie să le poată prezenta la cerere:

  • Echipamentul de control pe care este instalată aplicația de verificare a cardurilor de călătorie.
  • Card de identitate (card de operator cu aplicație de control activă), ce conține, de asemenea, poza și datele de identificare ale angajatului STB SA (nume, prenume și numărul de serviciu), prin intermediul căruia controlorii legitimații călătorie se autentifică și trec validatoarele în stare de control. Acest card nu poate fi clonat și se află în posesia angajaților doar în timpul programului de lucru.
  • Legitimația de control, ce conține poza și datele de identificare ale angajatului STB SA (nume, prenume și numărul de serviciu).

Dacă controlorii nu au cardul de identitate și echipamentul de control corespunzător, aceștia nu pot efectua controlul și nu pot emite carduri de suprataxă. Mai mult, nu vesta albastră reprezintă cel mai evident mijloc de identificare a controlorilor, ci echipamentele din dotarea acestuia.

VIDEO - Controlorii STB nu mai poartă vestele inscripționate de culoare  albastră. Cum îi putem recunoaște pentru a evita o amendă nedorită -  Stirile Kanal D

CITEȘTE ȘI

Cât de mult pot să îți placă micii? O bătrână care deține o măcelărie și cei doi nepoți ai săi au fost legați în casă de tâlhari care căutau rețeta de mici a familiei

UPDATE | A fost identificat cadavrul carbonizat găsit la Domnești, lângă Capitală. Este vorba despre un bărbat de 42 de ani care lucra în construcții

Atmosfera de bâlci din ajunul Crăciunului, cu efecte sonore de stadion, amendată într-un sector. Sunt vizați „colindătorii” cu boxe

Cookies