BAZAR

Atenţie ce cumpăraţi: de foarte multe ori, untul nu este unt – spune ANPC

Potrivit raportului ANPC (Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor), utilizarea denumirilor de produse lactate pentru produse înlocuitoare induc în eroare consumatorii cu privire la natura produsului.

Astfel, produse obţinute din lapte şi/sau cazeină şi grăsimi vegetale/animale sunt comercializate sub denumiri improprii de caşcaval, brânză topită sau brânză felii sandwich, notează inspectorii de la Protecţia Consumatorului.

„Produse denumite Untar, Untal, Cremino cu unt sunt denumiri comerciale ce induc ideea că produsele ar fi unt, deşi acestea sunt grăsimi tartinabile”, se menţionează în raportul de control.

Mai mult, inspectorii ANPC atrag atenţia că denumirea unor produse poate induce ideea că ar fi tradiţional româneşti, însă în realitate, acestea au acte de provenienţă din afara graniţelor.

„Sortimentele Unt de masă A, cu un conţinut de 74% grăsime şi Unt de masă B, cu un conţinut de 65% grăsime fac parte din grupa produselor tradiţionale româneşti care se fabrică în conformitate cu prevederile STAS 278-86 şi Regulamentului (CE) 1234/2007. În cazul produsului denumit Unt de masă tip B 65% grăsime marca PROFI, din documentele puse la dispoziţie de către distribuitor rezultă că produsul nu este fabricat în România şi, în consecinţă, nu se încadrează în grupa produselor tradiţionale şi nu poate purta această denumire”, se menţionează în raportul ANPC.

Comisarii de la Protecţia Consumatorilor ne recomandă să fim atenţi şi la aşa zisele reduceri de preţ, practicate în magazine, întrucât un produs la promoţie este chiar mai scump decât unul fără discount. „De exemplu, era la promoţie un pachet format din 3 bucăţi  de iaurt de băut 330 ml/ buc. la preţul promoţional de 8,49 lei/ pachet, deşi separat iaurtul de băut 330 ml/ buc. se vindea cu 2,79 lei, preţ mai mic decât promoţia (8.49 / 3 = 2.83 lei/buc.)”, au exemplificat reprezentanţii ANPC.

Din cele 274 tone de produse verificate de ANPC, la nivel naţional, au fost găsite peste 55 de tone de produse neconforme.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button