ȘTIRI

Atenţie ce asigurări de casă vă faceţi: acestea se schimbă de la 1 septembrie

Conform noilor modificări legislative, proprietarii care îşi fac poliţe facultative de asigurare a locuinţei vor plăti suplimentar faţă de cei care optează pentru poliţe obligatorii, începând cu data de 1 septembrie 2012. Astfel, asigurările facultative vor fi încheiate numai pentru sume mai mari de 10.000 sau 20.000 de euro, echivalentul poliţei de casă, care acoperă doar despăgubiri în caz de catastrofă naturală.  

„Toate societățile de asigurare autorizate să subscrie riscuri de catastrofă naturală vor putea încheia asigurări facultative doar pentru sume asigurate care exced celor acoperite prin polița obligatorie pentru locuințe, respectiv 10.000 de euro sau 20.000 de euro. Pentru riscurile şi sumele asigurate obligatoriu, prevăzute în Legea nr. 260/2008, societățile de asigurare, vor putea încheia doar poliţe de asigurare obligatorie împotriva dezastrelor naturale”, precizează Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID). 

Chiar dacă autorităţile au anunţat încă de acum un an că proprietarii care nu îşi încheie asigurări obligatorii de casă riscă să fie amendaţi cu până la 500 de lei, până acum primarii nu au aplicat astfel de sancţiuni în Bucureşti. 

Până la 1 august 2011 au fost încheiate, în Capitală, aproximativ 150.000 de poliţe de asigurare obligatorie a locuinţei şi, potrivit estimărilor şefului PAID de atunci, Marius Bulugea, cam tot atâtea asigurări facultative de locuinţă. În aceste condiţii, aproape jumătate de milion de proprietari de case din Bucureşti riscau să fie sancţionaţi contravenţional cu amendă între 100 şi 500 de lei, după cum B365.ro a scris aici

Unde se pot încheia asigurările obligatorii de locuinţă

Despăgubirea maximă pe care o pot primi proprietarii, în cazul unor dezastre naturale, variază între 10.000 şi 20.000 de euro, în funcţie de materialul din care este construită casa. Astfel, suma cea mai mare va reveni celor care deţin locuinţe tip A, adică cele care au structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic sau chimic. În acest caz, preţul poliţei de asigurare obligatorie este de 20 de euro pe an. Posesorii de case tip B, respectiv făcute cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic sau chimic vor fi despăgubiţi cu cel mult 10.000 euro. Pentru o astfel de locuinţă, poliţa anuală costă 10 euro.

Pe lista firmelor de asigurare autorizate să încheie asigurări obligatorii de locuinţă se numără ABC Asigurări, Astra Asigurări, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins România, Generali, Grawe România, Groupama România, Uniqua Asigurări şi Platinum Asigurări.


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button