Atenție, bucureșteni! Se interzic centralele termice de apartament de acest tip

16 feb. 2021
554 Afișari
Atenție, bucureșteni! Se interzic centralele termice de apartament de acest tip
Centralele de apartament poluează. Ministerul Mediului vrea să le interzică în orașe

Se interzic centralele termice de apartament cu coşuri individuale, aceste urmând să nu mai fie avizate de verificatorii de proiecte pentru a fi montate.

Știre îngrijorătoare pentru bucureșteni, în contextul în care problema încălzirii pe timp de iarnă nu pare să se rezolve prea curând în Capitală.

Asociaţia Energia Inteligentă anunță că se interzic centralele termice de apartament cu coşuri individuale, urmând să devină obligatorie utilizarea cazanelor cu tiraj forţat în configuraţia C4 care să fie racordate fie la sisteme de coşuri concentrice tip LAS care deservesc mai multe aparate de încălzire, fie la sisteme de conducte separate.

”Conform ordinului nr. 862 din 27 noiembrie 2001, care completează Ordinului ministrului sănătăţii nr. 536/1997, privind mediul de viaţă al populaţiei, la art. 1. se spune că în cazul instalării microcentralelor termice cu putere instalată de până la 25 kW în locuinţe tip apartament din blocurile de locuinţe cu mai multe niveluri, proiectantul şi beneficiarul sunt obligaţi să asigure evacuarea gazelor arse printr-un coş colector vertical, a cărui înălţime să depăşească aticul blocului”, conform asociatiaenergiainteligenta.ro.

Un alt act normativ este Ordonanţa nr. 73 din 29 august 2002. Ea vizează organizarea şi funcţionarea serviciilor publice de alimentare cu energie termică produsă centralizat. Aceasta a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 650 din 31 august 2002. Aici se spune la art 32, alin 2 un anumit aspect.

„În situaţia în care debranşarea se face cu intenţia înlocuirii sistemului de încălzire centralizat cu un sistem de încălzire individual pe bază de gaze naturale sau gaze lichefiate, suplimentar se vor îndeplini anumite condiţii. Astfel, evacuarea gazelor arse se va face printr-un coş care va depăşi nivelul aticului imobilului.”

Cookies