Atenție, bucureșteni – au fost depistați țânțari purtători ai virusului West Nile în Capitală. În ce zone se află aceștia UPDATE

22 iul. 2021
488 afișări
Atenție, bucureșteni - au fost depistați țânțari purtători ai virusului West Nile în Capitală. În ce zone se află aceștia UPDATE
Sursa foto: Unsplash

Problema țânțarilor din București se complică. După ce deratizare din acest an a întârziat, fiind realizată de abia la începutul verii, fapt ce a dus la înmulțirea țânțarilor, bucureștenii se lovesc acum de o altă amenințare. Este vorba despre faptul că în Capitală au fost depistați țânțari purtători ai virusului West Nile. În acest sens, a fost alertată Primăria Bucureștiului, pentru a se lua măsuri de urgență.

UPDATE: Institutul Cantacuzino a confirmat prezența virusului West Nile în București.

Știre inițială

Vești îngrijorătoare pentru bucureșteni. Țânțari purtători ai virusului ce provoacă boala West Nile au fost depistați în Capitală în aceste zile. Pentru a se încerca minimizarea riscului la care sunt expuși bucureștenii au fost informate autoritățile sanitare și municipale în vederea aplicării unor măsuri în oraș, cu precădere în zonele centrale și în parcuri, potrivit Adevărul.

În ce zone din București au fost găsiți țânțari purtători ai virusului West Nile

Potrivit unor surse din cadrul autorităților sanitare din București, țânțarii comuni purtători ai virusului West Nile au fost descoperiți întâmplător, în urmă cu câteva zile, în cadrul unei monitorizări a „riscului epidemiologic arbivoral”.

Țânțarii purtători ai acestui virus periculos au fost depistați în zona Eroilor – Universitate, zonă care include și parcurile Izvor și Cișmigiu. Astfel, în aceste zone se impune luarea de măsuri urgente de soluționare a acestei situații, în acest sens fiind adresată o recomandare Primăriei Municipiului București.

Țânțari cu West Nile în București – ce simptome are această boală

Înainte de toate, trebuie precizat faptul că transmiterea virusului West Nile se realizează exclusiv de la țânțar la om, nu și de la om la om. Deși în circa 80% dintre cazurile de infectare cu acest virus persoanele nu prezintă simptome, există și cazuri în care persoana înțepată de țânțari purtători ai virusului West Nile.

În cazul în care persoana prezintă simptome, putem vorbi despre febră, durere de cap intensă, dureri musculare, vărsături şi erupţii cutanate. În această situație se recomandă vizita la medic, pentru că există riscul apariției meningitei. În rândul persoanelor de peste 60 de ani cu afecțiuni cronice (diabet, cancer, boli renale, hipertensiune arterială) pot apărea simptome mai grave, precum rigiditate a gâtului, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică şi slăbiciune musculară.

Site-ul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, responsabil cu evidența cazurilor de infectare cu virusul West Nile nu oferă informații privind numărul de persoane infectate în acest an sau anul trecut cu acest virus, ultimele raportări fiind din 2019.

Astfel, în anul 2019, în intervalul 3 iunie – 27 noiembrie, au fost depistate 66 de cazuri de infectare cu virusul West Nile, dintre care nu mai puțin de 18 în București. Din păcate, s-au înregistrat și 8 decese în același interval, unul fiind în București.

Cookies