ARHIVA B365

Atentatele teroriste schimbă harta turistică a Europei. Cele mai periculoase destinaţii

Spania este un astfel de exemplu, până nu de mult una dintre destinaţiile preferate ale turiştilor din întreaga lume, iar acum, statul din peninsula Iberică este pe lista ţărilor cu un nivel al activităţii teroriste ridicat. Autorităţile spaniole îi sfătuiesc pe turiştii care vor să viziteze Peninsula Iberică să fie vigilenţi şi să urmărească instrucţiunile autorităţilor locale în caz că vor să aleagă această ţară ca următoarea destinaţie turistică, notează zf.ro.

Alerta de călătorie de pe site-ul guvernului spaniol anunţa în 2015 că poliţia a descoperit câteva grupuri de persoane care recrutau indivizi pentru a călători în Siria şi Irak, mai scrie express.co.uk.

Şi Franţa este pe lista ţărilor cu un pericol iminent pentru turiştii care aleg să călătorească aici, mai ales după ce de mai bine de un an Parisul şi alte oraşe au fost ţinta teroriştilor. Intervenţia guvernului de la Paris asupra Statului Islamic în urma atacurilor revendicate de organizaţia teroristă a dus la creşterea ameninţărilor asupra Franţei, iar autorităţile franceze le recomandă cetăţenilor şi turiştilor să fie atenţi la orice li s-ar părea suspect în locurile publice, scrie express.co.uk.

De altfel, pe lista statelor ameninţate de terorism apar unele dintre cele mai puternice economii europene, multe dintre ele fiind implicate în lupta contra ISIS sau a altor organizaţii similare. Cea mai puternică economie europeană, Germania, apare colorată în roşu pe harta express.co.uk, ceea ce înseamnă că alerta este maximă. Astfel, în urma atacurilor recente şi Germania a intrat în topul ţărilor la care oamenii ar trebui să se gândească de două ori înainte de a-şi plănui vacanţa. Lista ţărilor nesigure este completată de Marea Britanie, Belgia şi Rusia, la rândul lor economii de top pe bătrânul continent.

De pe lista ţărilor nesigure nu putea să lipsească Turcia, această ţară fiind marcată de ameninţările şi atacurile teroriste, de luptele interne dintre turci şi kurzi, dar şi de cel mai recent eveniment major, lovitura de stat eşuată de la Ankara.

În acest context, unde mai pot călătorii turiştii fără să îşi facă probleme? Un nivel mai scăzut al ameninţării teroriste este în Grecia, una dintre cele mai populare destinaţii estivale din Europa. Totuşi, autorităţile de la Atena îi sfătuiesc pe turişti să fie atenţi în apropierea instituţiilor şi a centrelor comerciale frecventate de turişti, acolo unde au fost ultimele atacuri în 2013 şi 2014. Cipru, Italia şi Suedia au fost plasate tot în rândul ţărilor cu un risc crescut de atacuri, iar în Portugalia, Belarus, Irlanda şi Monaco s-a înregistrat un nivel mic de activitate teroristă, însă locuitorii şi turiştii trebuie să fie prevăzători.

Şi România este pe lista destinaţiilor analizate de site-ul britanic, fiind plasată printre ţările cu un risc scăzut de atentate teroriste.

Cele mai sigure state europene în care turiştii îşi pot petrece vacanţa fără stresul unui posibil atac terorist sunt Elveţia, Cehia, Islanda sau Letonia, locuri unde pot găsit obiective istorice demne de vizitat, castele medievale şi alte surprize oferite de aceste locuri.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button