Atentate la Paris: Cine este creierul operațiunii. Franța va cere suspendarea spațiului Schengen

de:
16 nov. 2015
0 afișări
Atentate la Paris: Cine este creierul operațiunii. Franța va cere suspendarea spațiului Schengen

Un oficial francez l-a identificat pe Abdelhamid Abaaoud, în vârstă de 29 de ani, ca fiind presupusul planificator al atacurilor de la Paris, care ar avea de asemenea legături cu atacurile dejucate într-un tren şi vizând o biserică din Paris, relatează AP în pagina electronică.

Oficialul citat, la curent cu ancheta şi care a solicitat protecţia anonimatului deoarece nu a fost autorizat să vorbească în mod public despre ancheta în curs, l-a identificat pe Abdelhamid Abaaoud ca fiind belgian. El s-ar afla în Siria, iar atentatorii au luat legătura cu el în seara atacurilor.

UPDATE: Turcia a avertizat Franta de doua ori, in decursul unui an, despre unul dintre militantii jihadisti care s-a detonat vineri in Paris, dar nu a primit niciun raspuns, a declarat vineri, pentru AFP, un responsabil al guvernului turc.

Politia turca „a informat politia franceza de doua ori, in decembrie 2014 si in iunie 2015” despre Omar Ismail Mostefai, unul dintre kamikazele de la sala pariziana de concerte Bataclan, a spus aces oficial, sub protectia anonimatului.

„Nu am primit niciodata un raspuns de la Franta in aceasta chestiune”, a spus el.

In octombrie 2014, Turcia a primit o cerere de informatii din partea Frantei legate de patru prezumtivi jihadisti care nu includea insa numele atacatorului sinucigas de la Bataclan, potrivit acestei surse. Turcia a dechis insa o ancheta deoarece numele sau era legat grupul vizat de serviciile franceze.

Nascut in regiunea pariziana, Omar Ismail Mostefai a participat la luarea de ostatici de la Bataclan, in timpul careia s-a detionat. El a fost identificat pe baza amprentei de pe un deget sectionat.

Potrivit procuraturii franceze, el fusese condamnat de mai multe ori pentru delicte de drept comun si era in atentia autoritatilor dupa radicalizarea sa islamista, incepand cu 2010, dar nu fusese „niciodata implicat” intr-un dosar terorist.

Responsabilul turc a indicat ca acest suspect a intrat in Turcia in 2013 prin provincia Edirne (nord-vest), la granita cu Bulgaria si Grecia. „Nu avem nicio urma a plecarii sale din tara”, a adaugat el.

Potrivit sursei citate, autoritatile turce nu au fost solicitate de Franta in cazul lui Omar Ismail Mostefai decat dupa valul de atacuri soldate cu 129 de morti, vineri seara, la Paris.

„Doar dupa atacurile din Paris autoritatile au primit o cerere de informatii din partea Frantei pe numele lui Omar Ismail Mostefai”, a sustinut acesta.

 

Şapte persoane se află în arest preventiv în Belgia, suspectate de legături cu atacurile de la Paris, iar un mandat internaţional de arestare a fost emis pe numele unui cetăţean francez de origine belgiană suspectat că ar fi implicat în atacuri şi că s-ar afla în libertate.

O operațiune a poliției este în curs de desfășurare în cartierul Molenbeek din Bruxelles, acțiunea având legătură cu unii dintre autorii atacurilor de la Paris, informează luni media locală, preluată de DPA și AFP.

Potrivit publicației La Derniere Heure o sută de polițiști participă la operațiune.

Forțele speciale ale poliției folosesc portavoci pentru a le cere locatarilor să-și tragă draperiile de la geamuri și să-și arate mâinile și au somat o persoană dintr-o clădire pe strada Delaunoy să iasă afară, relatează RTBF.

Jurnaliști din zonă au relatat că au auzit zgomote de detonare. Ulterior poliția a confirmat că a utilizat gaze lacrimogene.

O persoană cu cagulă a fost reținută, relatează La Derniere Heure. Potrivit unor informații citate de Le Soir, un individ a fost reținut în jurul orei locale 11.00 pe strada Ransfort.

Amprentele unuia dintre atentatorii sinucigași care au comis atacurile de la Stade de France din Paris se potrivesc cu cele ale unui bărbat înregistrat în Grecia în octombrie, a declarat luni un procuror francez citat de Reuters.

‘În acest stadiu, în timp ce autenticitatea unui pașaport pe numele Ahmad al Mohammad, născut pe 10 septembrie 1990 la Idlib, Siria, trebuie să fie verificată, există similitudini între amprentele atentatorului sinucigaș și cele ale unui bărbat care au fost prelevate în timpul unui control din Grecia din octombrie’, a anunțat într-un comunicat parchetul din Paris.

Parchetul a mai precizat că un al doilea atentator de la sala de concerte Bataclan a fost acum identificat. Este vorba de Samy Amimour, de 28 de ani, din Drancy, localitate situată la nord de Paris, și care era cunoscut unităților antitero după ce a fost investigat și plasat sub control judiciar pentru că a încercat să meargă în Yemen.

El a dispărut în toamna lui 2013 și un mandat internațional de arestare a fost emis pe numele lui.

‘Cinci dintre teroriști au fost identificați până în prezent’, a mai precizat parchetul.

Cookies