Ateneul de la București, premiat pentru rolul în istoria și cultura Europei. Ce înseamnă „marca patrimoniului european”

15 apr. 2024
527 afișări
Ateneul de la București, premiat pentru rolul în istoria și cultura Europei. Ce înseamnă
Ateneul de la București, premiat de pentru rolul în istoria și cultura Europei. Ce înseamnă "marca patrimoniului european" | Sursa foo: Ateneul Român / Facebook

Ateneul Român a primit în data de 11 aprilie, Marca patrimoniului european, acordată de Comisia Europeană. Clădirea din centrul Bucureștiului a primit acest merit pentru rolul semnificativ jucat în istoria și cultura Europei.

Ateneul Român, unul dintre cele 6 situri câștigătoare MPE

Marca patrimoniului european este acordată monumentelor, siturilor naturale sau urbane precum și obiectelor și bunurile patrimoniului imaterial.

Acest lucru recunoaște contribuția lor fundamentală la istoria și cultura europeană, precum și la formarea a ceea ce reprezintă în prezent Uniunea Europeană.

Pe lângă Ateneul Român și următoarele 6 situri din UE au primit această distincție:

  • Cisterscapes – Cistercian Landscapes Connecting Europe (Austria, Cehia, Germania, Polonia, Slovenia),
  • Mănăstirea San Jerónimo de Yuste (Spania),
  • Muzeul Our Lord in the Attic (Țările de Jos),
  • Teatrul Regal Toone (Belgia),
  •  Kalevala (Finlanda),
  •  Sant’Anna di Stazzema (Italia).

Aceste 7 situri câștigătoare vor primi în mod oficial marca în timpul ceremoniei de decernare a MPE, care va avea loc la Anvers la 17 aprilie 2024.

Mai multe detalii AICI.

Istoria Ateneului și ce evenimente importante găzduiește

Ateneul Român a fost construit de Societatea Ateneului Român la sfârșitul secolului al XIX-lea pentru a găzdui o bibliotecă publică, conferințe, concerte de muzică clasică și alte activități cultural-artistice.

Scopul principal al acestei clădiri emblematice este de a populariza cultura prin orice mijloace.

Din 1889, Ateneul găzduiește Societatea Filarmonică ,,George Enescu”, fondată cu aproape două decenii în urmă, pentru a scoate la lumină capodoperele compozitorilor clasici, precum și Festivalul și Concursul Internațional „George Enescu”, denumit astfel în onoarea marelui compozitor român.

De asemenea, Ateneul mai găzduiește conferințe publice cu laureați ai Premiului Nobel, scriitor renumiți și profesioniști din Europa.

Ce criterii trebuie să îndeplinească un sit pentru a primi Marca patrimoniului european

În primul rând, MPT urmărește să îmbunătățească înțelegerea patrimoniului comun și divers al UE de către cetățeni, în special de către tineri. Această acțiune este vitală pentru dezvoltarea turismului cultural local de pe întreaga suprafață a Europei.

Iată cele trei criterii pe care trebuie să le îndeplinească un sit pentru a primi MPT:

  • Să își demonstreze semnificația europeană,
  • Să aducă la cunoștința publicului european dimensiunea lor europeană,
  • Să își demonstreze capacitatea operațională de a desfășura aceste activități.

După ce un sit primește această marcă este monitorizat de Comisia Europeană pentru a se asigura că acele criterii sunt îndeplinite în continuare. Această monitorizare are loc o dată la patru ani, iar o dată la șase ani are loc o evaluare externă independentă.

Te-ar mai putea interesa: 

Cookies