BAZAR

Atenție la alimentele alterate de caniculă: La ce riscuri ne expun comercianții

Preparatele din carne sunt indicate doar o ora din momentul in care au fost gatite. Dupa ce au fost scoase din frigider, mezelurile rezista cel mult doua ceasuri iar lactatele fermentate precum iaurtul, chefirul, sana si laptele batut au termen limita 4 ore. Nu acelasi lucru putem sa spunem despre branza si smantana pe care ar fi bine sa le mancam imediat.

Cele mai bune sunt fructele si legumele dar si acestea isi pastreaza prospetimea sub 22 de grade Celsius. Pe canicula si daca alaturam garnituri sau mancaruri gatite, putem avea probleme serioase de digestie.

Cand vorbim de mancarea de tip fast-food, pentru ca se adauga multa sare, e foarte bine marinata si e supusa in permanenta unui tratament termic, practic temperatura previne aparitia bacteriilor. Odata ce e gatita, trebuie consumata in maximum o ora.

Putini stiu insa acest lucru, asa ca unii cumpara oua lasate in plin soare, sau alte alimente ținute la temperaturi improprii. Reporterii Protv au descoperit într-o piață din Capitală mai multe situații asemănătoare. Aceștia au identificat brânză ținută la 26-27 de grade, în loc de 4-8 grade, sau mici uitati afara pe un gratar asteptau sa fie dati consumatorilor. Si tot la piata, pe caldura, au gasit si lapte aproape fiert, la 33 de grade. 

„E clar ca la 30-40 de grade sansele sunt ridicate sa facem toxiinfectie alimentara”, spune Ovidiu Zvoristeanu, Directia Sanitara Veterinara si Pentru Siguranta Alimentelor.

Pe de alta parte, ne putem face rau si singuri, atunci cand cumparam alimente proaspete si ne plimbam cu ele o ora sau doua prin orasul sufocat de caldura. Atentie si atunci cind gatiti.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button