Atelier practic de Afis

de:
20 iun. 2012
1 Afișari
Atelier practic de Afis

Fundatia Calea Victoriei organizeaza din 26 iunie, ora 19.00, Atelierul practic de Afis, care se adreseaza tuturor celor creativi, curiosi si dornici sa descopere arta de a crea un afis.

Impreuna cu Ioana Stanca, bursiera Erasmus la Accademia di Belle Arti di Roma, vom invata tehnici specifice folosite in arta afisului.

O data a aparitiei afisului nu poate fi certificata, insa momentul in care acesta incepe sa ia o forma apropiata celei cunoscuta de noi astazi, este in a doua jumatate a secolului 19 cand, artistul Jules Cheret perfectioneaza tehnica litografiei color.

Publicarea colectiei “Maestrii afisului” in 1895, influenteaza o noua generatie de artisti dintre care, Henri de Toulouse- Lautrec este probabil cel mai cunoscut.

De atunci au trecut mai bine de 100 de ani, iar afisul s-a transformat, influentat de curentele artistice, evenimentele politice ori progresele in ceea ce priveste procesul de realizare.

Cursul isi propune o abordare a afisului, folosind nu tehnicile actuale de grafica pe computer ci pe cele traditionale, facand o incursiune in timp la inceputurile acestei modalitati indispensabile de comunicare.

Curs 1. Ce este afisul? Inceputuri. – 26 iunie

Afisul a avut dintotdeauna ca scop, promovarea ori comercializarea unui produs, a unei idei.

Tema: Afis pentru o formatie preferata /un album lansat folosindu-ne, la alegere, de imagini si cuvinte decupate din reviste si culori acrilice.

Curs 2. La Belle Epoque, Toulouse Lautrec si sfarsitul secolului XIX – 27 iunie

“Goana dupa afise” caracteristica secolului XIX aduce cu sine o diversificare si o raspandire nemaiintalnita a afisului. Toulouse Lautrec transfera maniera proprie – expresionista din pictura in afis .

Tema: Afis pentru un film sau spectacol, avand ca exemplu tehnica colajului si stencil.

Curs 3. Evolutia afisului – 28 iunie

Fiind deseori numit “parinte al publicitatii moderne”, Leonetto Capiello este primul care face asocierea personaj-produs.

Tema: Afis pentru un produs, pornind de la tipologia creata de Leonetto Capiello, in prima jumatate a secolului XX.

Curs 4. Afisul polonez. – 29 iunie

Marcat de razboaie, secolul XX muta accentul de la dimensiunea publicitar- culturala a afisului, la cea de propaganda ori protest, fiind un mijloc de “agitatie vizuala”.

Tema: Afis pictat pentru o campanie ecologica.

Lector: Ioana Stanca

Cost: 200 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 180 ron

Locul desfasurarii: Fundatia Calea Victoriei

Inscriere la [email protected]

Cookies