Atelier ~ Istoria sufletului

de:
02 oct. 2012
7 Afișari
Atelier ~ Istoria sufletului

Contrar a ceea ce s-ar putea crede, nu toate traditiile religioase afirma existenta sufletului. Cel putin nu in forma in care suntem noi obisnuiti sa tratam aceasta chestiune. De aceea cred ca ar fi mult mai interesant, pentru inceput, sa vedem in ce conditii NU se poate vorbi despre persistenta sufletului.

Vom conchide insa foarte repede (de la a doua intalnire deja) ca sufletul se poate recunoaste usor. Dar cum? Si unde? Pentru ca suntem europeni, crestini si mostenitori ai unei culturi greco-romane, vom incerca sa intelegem problema sufletului pornind de la datele pe care le avem. Vor intra in schema discutiilor cutume si mitologii despre cine si ce suntem. Descoperirea faptului ca exista un principiu coordonator in lume si in individ a fost una dintre certitudinile primare ale omului. De-a lungul acestei elementare convingeri, omul a elaborat teorii si practici care sa-I permita cunoasterea de sine.

Cateva repere: Homer, visul, functiile vitale, Cusanus, sufletul infinit, Descartes, natura sufletului si locul sau, Augustin, Platon, experientele mistice, somnul, C.G.Jung, invierea, moartea. Cauza pentru care sufletul este considerat a fi esenta unei persoane si corpul doar un vehicul al acestuia vine ca un corolar al unor considerente religioase.

Temele celor cinci intilniri:

1. Psyche – descoperirea sufletului: o insula intr-o mare de intrebari.

2. Oneiros – natura visului si consistentele starilor de reverie. Visul – la Homer si la poetii romantici. Substanta visului si realitatea viziunilor.

3. Hypnos – sufletul: muritor sau nemuritor? Somnul – mediu al amneziei, preludiu al mortii sau acces la centrul fiintei?

4. Eros – sufletul in crestinism. Sufletul nu e mintea, inima nu e casa sufletului, sufletul nu recunoaste instinctele. Odihna, sfintenia si contemplarea: chemarile sufletului.

5. Thanatos – moartea ca principiu de functionare al  filosofiei si religiei. Sufletul perisabil, inconsistenta memoriei, fragilitatea fiintei.

 

Lector: Mario Barangea

Cost: 225 ron Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 200 ron

Locul desfasurarii: Fundatia Calea Victoriei

Inscriere la [email protected]

 

Cookies