Atelier ~ Fabulosul Orient si imaginarul european. Paradoxurile unui mit

de:
23 aug. 2012
0 afișări
Atelier ~ Fabulosul Orient si imaginarul european. Paradoxurile unui mit

Va invitam sa descoperim impreuna, folosind ca punct de pornire picturi celebre, cum a luat nastere un mit care mai persista si astazi in cultura europeana, sa vedem cum l-au influentat gânditorii antichitatii si ai evului mediu, dar si artistii Renasterii si ai timpurilor moderne, fermecati de stralucirea civilizatiei orientale.

De-a lungul secolelor, europenii au fost fascinati si intrigati de civilizatia levantina, misteriosa si enigmatica, plina de povesti nespuse si de coduri culturale dificil de descifrat. Descoperirea acestei lumi isi afla originile in antichitatea greco-romana si a continuat, mai mult sau mai putin vizibil, de-a lungul secolelor.

Cruciadele, cucerirea Constantinopolului si campaniile lui Napoleon in Egipt au permis europenilor sa cunoasca si, mai ales, sa interpereteze prin intermediul propriilor valori o lume de o bogatie culturala infinita. Orientul, asa cum a fost creat de europeni, a devenit un construct cultural, in care artistii, istoricii sau calatorii au transpus propriile lor viziuni.

 

Temele celor trei ateliere vor fi:

1. Descoperirea celuilalt. Mostenirea antichitatii si evului mediu in elaborarea unei imagini. Orientalismul secolelor XV-XVII.

2. Orientul, iluministii si romanticii. Imaginea Levantului in arta secolelor XVIII-XIX.

3. Metamorfozele modernitatii. Orientalismul secolului XX.

 

Lector: Monica Neatu

Numar ateliere: 3; Frecventa: saptaminal, miercuri

Cost: 120 lei; Cost redus: 100 lei

Loc desfasurare: Fundatia Calea Victoriei

Inscrieri la [email protected]

Cookies