Atelier de „Experimente morale” @incubator 107

de:
23 feb. 2015
0 Afișari
Atelier de

Ce?

În viața obișnuită noi acționăm asemănător oamenilor de știință. Ne confrutăm cu probleme, formulăm ipoteze și apoi le testăm. Câți dintre voi nu ați realizat în fața ușii că ați pierdut cheile, iar apoi v-ați bătut capul să noscociți o soluție și să vedeți dacă merge?
Dar problemele tehnice nu sunt singurele cu care ne confruntăm. Relațiile dintre oameni nasc dileme morale care ne constrâng să alegem doar o soluție din cele disponibile, spre nemulțumirea noastră. Scrii în CV informații false despre cariera ta pentru ați maximiza șansele de angajare având în vedere că persoanele apropiate depind de venitul tău sau spui adevărul, te pregătești temeinic și speri în reușită? Cât de mult trebuie să respectăm regulile morale? Dacă o acțiune produce consecințe bune atunci nu mai ținem cont de altceva?
Fie că dorim sau nu, suntem puși adesea în situația de a ne exprima opiniile. Dar cum testăm dacă ideile noastre despre bine și rău sunt cele corecte? În timpul atelierului vom intra într-un laborator imaginar. Aici vom construi experimente în mintea noastră pentru a pune la încercare ce credem că trebuie făcut. Avertizez că multe persoane nevinovate vor fi sacrificate în circumstanțe ciudate. Partea interesantă este că mulți dintre voi veți decide să fiți complici. Din fericire, fatalitățile sunt doar ficționale. Cei care sunt mărinimoși vor avea posibilitatea să sacrifice și cești în loc de persoane nevinovate.
Experimentele mentale vor trezi reacțiile voastre și din ele vom extrage ipoteze despre ce este bine să facem, producând astfel o utilitate practică în lumea reală unde decizii grele trebuie luate. Vom cunoaște, de asemenea, ce se întâmplă în creierul nostru atunci când decidem și ne vom întreba dacă aceste informații sunt relevante pentru ceea ce trebuie să facem. Ce contează mai mult: emoțiile din creier sau procesele raționale sau un creier în stare de ebrietate?
La sfârșitul atelierului veți înțelege mai bine alegerile voastre, cum să vi le îmbunătățiți, dar veți deprinde și reflexul de a vă stresa prietenii cu sfatul că lucrurile sunt mai complicate decât par la prima vedere.

Cu cine?
Emilian Mihailov este director executiv al Centrului de cercetare în etică aplicată, Facultatea de filosofie, Universitatea din București. A fost „visting researcher” la Centrul Uehiro de Etică Practică, Universitatea din Oxford, unde a vorbit despre etica dopajului în șah și drepturile animalelor. Predă teorii etice la Facultatea de filosofie și crede că filosofia este extrem de utilă pentru a înțelege mai bine problemele practice. A ținut numeroase workshopuri și ateliere pe teme de etică aplicată. Împreună cu Adevărul Live organizează și participă la dezbateri despre dilemele etice ale lumii contemporane, cum ar fi practica swing-ului, terorismul, donarea de spermă, îmbunătățirea abilităților noastre prin mijloace biotehnologice.
Cu ce?
Aduceți ideile voastre despre bine și rău!
Când?
1. miercuri@incubator107, 25 februarie 2015 de la 19:00 la 21:00
2. miercuri@incubator107, 4 martie 2015 de la 19:00 la 21:00

Unde ?
Atelierul se ține în mansarda noastră din str. Traian 107 (Zona Hala Traian), sector 2, București. Dacă nu știi deja, află cum să ajungi: http://bucuresti.incubator107.com/contact.html.
Cum?
Înscrierea la atelier se face online. Apasă cu curaj aici: http://bucuresti.incubator107.com/atelier/Breasla%20Gl%C4%83suitorilor/1473, înscrie-te şi vino la atelier! Scrie-ne sincer de ce vrei să vii, zi-ne de unde ai auzit de noi și lasă-ne numărul tău de telefon.
Donaţia ta ajută incubator107 să supravieţuiască și ne încurajează meşterul. Sugerăm o donație de 30 lei pentru fiecare întâlnire și20 lei pentru studenți și liceeni.
Dacă nu vă puteți permite, nu stați departe, ne puteți ajuta în alte feluri: să promovăm în companii Programul de descoperire a pasiunilor, să închiriem mansarda pentru alte traininguri sau evenimente, să atragem sponsorizări sau să umplem pur și simplu mansarda de bucurie – http://bucuresti.incubator107.com/colaborari.html.

Cookies