Atelier ~ Cum sa iti convingi parintii ca ai devenit adult

de:
09 oct. 2012
1 Afișari
Atelier ~ Cum sa iti convingi parintii ca ai devenit adult

Daca ai peste 20 de ani si mama inca te mai suna de fiecare data cand ploua sa te intrebe daca ti-ai luat umbrela sau daca ai peste 40 de ani si ai tai inca iti mai tin prelegeri privind viata ta amoroasa, cu siguranta iti este lesne sa intelegi necesitatea acestui curs.”-Monica Brindusescu

 

Atelierul se adreseaza si acelor care, din pozitia de parinti, vor sa isi sprijine copiii in procesul cuceririi propriei maturitati. Un parinte preocupat sa isi sprijine copilul in dezvoltarea propriei autonomii va cauta sa traseze in mod adecvat granita dintre grija parinteasca si nevoia de libertate a tanarului adult. Iar acest lucru este important sa se petreaca intr-un mod cat mai lin si mai firesc, pentru a se evita suferintele atat de o parte, cat si de cealalta.

 

Carl Gustav Jung (parintele psihologiei analitice) considera ca inclusiv spiritul primitiv a simtit cat se poate de acut aceasta dilema. Ca urmare, reprezentantii sai au introdus intre copilarie si varsta adulta rituri si ceremonii de initiere care au rostul de a determina pe cai magice dezlegarea de parinti. Toate aceste ceremonii ar fi complet inutile daca legatura cu parintii nu ar fi resimtita ea insasi drept magica, cum magice sunt toate acele lucruri care pun in joc influente inconstiente.

 

Aceste rituri nu urmaresc doar sa il dezlege pe copil de parinti, ci si sa il transpuna pe acesta in starea de adult. Pentru asta insa, e necesar ca niciun dor retroactiv de copilarie sa nu mai persiste, adica sa fie acoperita vocea arhetipului lezat, care ridica pretentii. Acest lucru se face contrapunand apartenentei interioare de parinti o alta apartenenta, si anume cea de clan sau de trib.

 

Asemenea practici au devenit de mult straine oamenilor zilelor noastre, cu toate ca naturii din noi nu i-a fost cu nimic stirbita puterea. In momentele dificile pentru adult, apare adesea compensativ dorul de reintoarcere in pantec, alaturi de impulsul de separare-individuare in sensul devenirii unui individ autonom.

 

Structura cursului:

 

  1. Ce pierdem si castigam atunci cand devenim adulti?
  2. Cum impacam nevoia de spijin parental cu nevoia de libertate?
  3. Ce presupune maturitatea afectiva?
  4. Cum mentinem echilibrul dintre copilul interior si adultul responsabil?
  5. Cum ne detasam de parinti fara sa-i abandonam?

 

Lector: Monica Brandusescu

Cost: 225 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 200 ron

Locul desfasurarii: Fundatia Calea Victoriei

Inscriere la [email protected]

Cookies