PDL: Mutarea Halei Matache, o soluţie nesustenabilă, neeconomică şi neeuropeană

de:
27 sept. 2012
0 afișări
PDL: Mutarea Halei Matache, o soluţie nesustenabilă, neeconomică şi neeuropeană

Vineri, la şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti,  va fi supusă votului translatarea Halei Matache, pentru dublarea diametralei Nord – Sud, Berzei – Buzeşti – Uranus. Acest proiect este aspru priticat de oficialii PDL Bucureşti, care au anunţat că nu vor vota în favoarea mutării Halei Matache, soluţie pe care o caracterizează ca fiind „nesustenabilă, neeconomică şi neeuropeană”.

La finele săptămânii trecute, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, declara că Hala Matache va fi mutată „cu fix 37 de metri şi 20 centimetri mai încolo”, pentru a face loc Bd. Uranus.

„Consilierii generali ai PDL vor vota toate proiectele primarilor de sector şi ale primarului general al Municipiului Bucureşti, care sunt oportune şi legale. De fiecare dată când aceste proiecte nu sunt oportune sau sunt ilegale, PDL Bucureşti, prin consilierii săi, va explica foarte clar bucureştenilor care sunt motivele, impedimentele, pentru care nu vor fi votate aceste hotărâri. PDL Bucureşti va veni cu propriile proiecte pe care le vom considera extrem de importante pentru Capitală.”, a declarat, joi, Mihai Atănăsoaei, fostul prefect al Capitalei.

Reprezentantul PDL Bucureşti a declarat că proiectul de dublare a diametralei Nord – Sud este „un punct ciudat de pe ordinea de zi a CGMB” şi nu va fi votat de consilierii partidului, în forma în care a fost propusă de USL. „Am luat act de dispreţul Primăriei Capitalei faţă de patrimoniul Bucureştiului. Hala Matache se doreşte a fi mutată, deşi specialiştii au spus, inclusiv în cadrul unor dezbateri publice, că nu e bine. Arhitecţi prestigioşi au arătat că mutarea Halei este o soluţie nesustenabilă, neeconomică şi neeuropeană. Legea spune că un monument istoric se poate muta doar în condiţii extreme. Nefiind aici cazul, situaţia de faţă nu este subiectul legii. Am aflat că motivul pentru care s-ar dori mutarea Halei ar fi faptul că pe sub Hală trece o conductă foarte veche. Specialiştii ne spun că acesta nu este un motiv pentru mutarea Halei pentru că, în ceea ce priveşte acea conductă, situaţia se poate rezolva foarte simplu, prin umplere cu betonită. Canalul de acolo există dinaintea existenţei Halei, deci nu se justifică doar din acest motiv mutarea Halei Matache”, a punctat Atănăsoaei.

Oficialul PDL Bucureşti a mai declarat că, în opinia specialiştilor, translatarea Halei Matache nu este o soluţie sustenabilă, din punct de vedere financiar. „Această soluţie implică anumite costuri, de amenajare a terenului, de translatare, care sunt mult mai mari decât ar implica rămânerea la vechiul proiect”, a explicat fostul prefect.

Atănăsoaei mai spune că monumentul istoric a intrat într-un proces rapid de degradare, de la iniţierea proiectului Uranus -Berzei, din cauza Municipalităţii, care nu a asigurat paza acestui imobil. „Legea spune foarte clar că Municipalitatea are obligaţia de a conserva monumentele istorice. Prin Poliţia Locală, Municipalitatea avea obligaţia de a lua în pază efectivă nu doar Hala Matache, ci toate monumentele istorice pe care le are în proprietate. Să le apere, să le protejeze contra actelor de vandalism. Ştim foarte bine că nu s-a întâmplat acest lucru. Poliţia Locală s-a întors cu spatele la Hala Matache, motiv pentru care ea a fost lăsată în grija devastatorilor, iar astăzi se află într-o stare avansată de degradare. Probabil că au vrut să arate că degradarea Halei Matache constituie un motiv de mutare a ei. Hala se află într-o stare proastă, iar mutarea ei, spun specialiştii, ar duce, practic, la demolarea ei. Probabil că sunt altele motivele pentru care se doreşte mutarea acestei Hale. Ne raliem cu societatea civilă şi spunem că aceste lucrări trebuie să continue într-o manieră în care locuitorii din zonă, ajunşi cu nervii la pământ, sunt avantajaţi şi nu distruşi de acest proiect”, a conchis Mihai Atănăsoaei.

Cookies