În urma atacului cibernetic de la sfârșitul lunii octombrie, hackerii au publicat înregistrări audio de la Primăria Sectorului 5. Gruparea de hackeri RansomHub a anunțat că deține informațiile personale ale 200.000 de bucureșteni din Sectorul 5 și a spus că dacă PS5 nu plătește răscumpărarea, datele vor fi publicate.
Termenul pentru răscumpărare a expirat la data de 12 noiembrie 2024.
Expertul în securitate cibernetică și fondatorul platformei stop-ransomware.ro, Bogdan Albei, a explicat pentru Buletin de București că, până în acest moment, au fost publicate pe piață doar înregistrările audio. Sunt șanse mari ca celelalte date furate să fi fost „securizate” de cineva care lucrează cu autoritățile române sau au fost vândute unei alte grupări care se ocupă cu fraude pe internet.
Nu se știe dacă infractorii cibernetici vor publica și celelalte date furate din atacul asupra Primăriei Sectorului 5.
Administrația de sector nu a transmis niciun comunicat oficial despre această situație.
Bogdan Albei a mai spus că gruparea de hackeri RansomHub își respectă amenințările de publicare și a dat exemplul cazului de la Primăria Timișoara, petrecut în urmă cu doar câteva luni (hackerii din această grupare au publicat o mulțime de date sensibile – 200 de gigabytes).
Încă nu este clar de ce în cazul PS5 hackerii au publicat doar înregistrările audio, obținute de la centrala telefonică.
Gruparea de hackeri a anunțat că are acces la o mulțime de informații din sistemele Primăriei Sectorului 5. Printre datele furate ar fi: fișiere cu informații confidențiale, cu detalii legate de activitatea poliției locale, locuri de parcare, monitorizarea echipajelor de patrulare, dar și documente administrative și financiare dintr-un proiect local.
De asemenea, printre datele furate ar fi și informații personale despre 200.000 de bucureșteni din Sectorul 5. Aceste date pot fi folosite la înșelătorii, iar oamenii se pot trezi că au credite bancare, deși ei nu le-au dorit.