ARHIVA B365

Atacatorul din trenul Thalys, acuzat de terorism și tentativă de omor

Primele concluzii ale anchetei în cazul atacului armat dejucat vineri într-un tren care circula pe ruta Amsterdam-Paris indică faptul că mobilul acțiunii a fost unul terorist. Astfel, atacatorul, marocanul Ayoub El Khazzani, în vârstă de 25 de ani, a fost prezentat unui judecător cu propunerea de inculpare pentru tentativă de omor și terorism.

În momentul atacului el avea asupra sa un pistol mitralieră AKM cu 270 de gloanțe, un pistol Luger și o sticlă cu benzină. Potrivit procurorului menționat, nu doar acest arsenal justifică încadrarea infracțiunii la ‘terorism’, ci și faptul că atacatorul se afla în evidența autorităților ‘pentru apartenența sa la o mișcare radicală’. În plus, el a fost recent în Turcia și probabil chiar și în Siria, revenind în Europa pe data de 5 iunie cu un avion care a decolat de la Antakya, un oraș turcesc din apropierea frontierei siriene.

Așadar, inițiativa sa a fost ‘premeditată și precisă’, mai ales că în timpul atacului a manifestat o ‘atitudine hotărâtă’, adaugă procurorul François Moulins, care mai subliniază că, odată ajuns în tren, marocanul a consultat pe telefonul mobil un fișier de pe Youtube ce instiga la acțiuni violente în numele islamului.

Cât despre explicațiile data de atacator în urma arestării — după ce în tren a fost imobilizat de mai mulți pasageri, printre care trei americani și un britanic decorați ulterior de guvernul francez — acestea au fost ‘fanteziste’, în cursul audierilor el oferind răspunsuri evazive și pretextând că are goluri de memorie, pentru ca în final să se prevaleze de dreptul său la tăcere, explică procurorul.

Acum autoritățile franceze încearcă să afle proveniența armelor aflate în posesia atacatorului, parcursul său și eventualele complicități.

Între timp, contul de Facebook al lui Ayoub El Khazzani a fost închis, a confirmat procurorul, fără să precizeze cum s-a procedat pentru acest demers.

Sursa: Agerpres


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button