ARHIVA B365

Atac armat, soldat cu cel puţin 3 MORŢI, la hotelul Radisson Blu din capitala Mali. 170 de ostatici

UPDATE: În urma luării de ostatitici din Mali, cel puţin trei persoane au fost ucise, potrivit unui anunţ al Ministerului Securităţii, citat de Le Monde în pagina electronică şi preluat de zf.ro.

Aproximativ zece persoane au fost evacuate din clădire, adaugă ziarul francez în pagina electronică.

Forţele de ordine au luat clădirea cu asalt.

Potrivit CNN, care citează un martor – Amadou Keita – care lucrează la un centru cultural din apropiere, atacatorii au sosit vineri dimineaţa la bordul unui automobil diplomatic şi au deschis focul imediat ce au intrat în hotel.

Împuşcături s-au auzit timp de mai multe minte, a declarat el.

Militari din Mali, ajutaţi de trupe ONU au înconjurat hotelul. Ei au putut să elibereze câţiva ostatici, a declarat pentru CNN, de la faţa locului, un jurnalist de la televiziunea de stat ORTM.

Însă doi cetăţeni din Mali şi unul francez au murit, potrivit unui oficial ONU, care nu a oferit alte amănunte.

Nicio grupare nu a revendicat imediat luarea de ostatici.

* Atac armat la Bamako: Câțiva ostatici au fost eliberați, inclusiv unii care puteau să recite din Coran

Potrivit reprezentanţilor hotelului, care este frecventat de cetăţeni străini, doi bărbaţi înarmaţi au luat ostatici 140 de clienţi şi 30 de angajaţi.

Ambasada României la Dakar, care asigură reprezentarea diplomatică și consulară a României în Mali, a întreprins în regim de urgenţă demersurile legale pe lângă autorităţile locale competente pentru a obţine informaţii suplimentare cu privire la acest incident şi pentru a verifica dacă au fost afectaţi cetăţeni români. Până în acest moment nu există informaţii în acest sens.

Totodată, misiunea diplomatică română a contactat consulul onorific al României la Bamako, în Mali, în vederea urgentării obţinerii de informaţii. Verificările sunt în curs, acţiunile fiind în plină desfăşurare.

Atât Ambasada României la Dakar, cât și Consulatul Onorific al României în Mali se află în permanentă legătură cu autoritățile locale, fiind pregătite să acorde asistența consulară necesară.

Soldaţii din Mali, ajutaţi de trupele ONU, au înconjurat hotelul în care se desfăşoară luarea de ostatici, care nu a fost revendicată deocamdată.

„Săptămâna aceasta a fost o delegaţie mare pentru procesul de pace la hotelul Radisson din Bamako”, a declarat Olivier Saldago, purtător de cuvânt al Misiunii ONU de stabilizare în Mali (MINUSMA).

Saldago a precizat că forţele MINUSMA îi ajută în prezent pe soldaţii din Mali în teren.

Anterior, o sursă din forţele de securitate şi un martor au declarat pentru Reuters că persoane înarmate au atacat vineri dimineaţă un hotel de lux frecventat de cetăţeni străini şi se pare că au luat ostatici.

Hotelul Radisson Blu este situat la vest de centrul oraşului, într-un cartier în care se află sediile unor ministere şi ale unor misiuni diplomatice.

„Au fost focuri de armă dimineaţă devreme. Se pare că este o tentativă de luare de ostatici. Poliţia este acolo şi izolează zona”, a declarat sursa din domeniul securităţii.

Potrivit unor martori din zonă, poliţia a înconjurat hotelul şi a blocat drumurile care duc spre cartier.

Ambasada Statelor Unite din Mali a informat pe Twitter că este la curent cu operaţiunea armată de la hotelul Radisson şi i-a sfătuit pe cetăţenii americani să rămână în case.

Nordul statului Mali a fost ocupat în 2012 de luptători islamişti, unii având legături cu Al-Qaida. Deşi aceştia au fost eliminaţi în urma unei operaţiuni militare condusă de Franţa, violenţele sporadice continuă.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button