Astăzi se împlinesc 7 ani de la incendiul care a marcat viața Bucureștiului. Clubul Colectiv: 65 de decedați și 150 de răniți!

30 oct. 2022
566 Afișari
Astăzi se împlinesc 7 ani de la incendiul care a marcat viața Bucureștiului. Clubul Colectiv: 65 de decedați și 150 de răniți!
FOTO: Psihologul Mihai Copăceanu/Facebook

Au trecut 7 ani de la o mare tragedie care a marcat viața Bucureștiului: incendiul rezultat cu 65 de morți și 150 de răniți a avut loc, în Clubul Colectiv, în seara zilei de 30 octombrie 2015.

Capitala comemorează astăzi victimele. Un manifest în memoria victimelor incendiului de la Colectiv va avea loc duminică, la 7 ani de la tragedie.

Familiile și prietenii celor 65 de oameni care au murit se vor întâlni în fața clubului de unde vor pleca spre Parchetul General. Pe drum, ei vor purta portretele victimelor din 2015.

 

La 7 ani, patronii Colectiv și primarul Piedone se află la închisoare

Pe 12 mai 2022, Curtea de Apel București l-a condamnat definitiv pe fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, la o pedeapsă de 4 ani de detenție cu executare în dosarul Colectiv. Edilul se află încarcerat la penitenciarul Rahova.

Pedepse grele între 6 ani și 12 ani de detenție au primit și patronii clubului, pirotehniștii, artificierii și pompierii.

Judecătorii au decis ca inculpații și părțile responsabile civilmente, Primăria Sectorului 4 și ISU București-Ilfov, să achite despăgubiri de peste 36 de milioane de euro către supraviețuitori și urmașii celor 65 de victime rezultate în urma tragicului incendiu.

Ce nu s-a schimbat în România în cei 7 ani

Psihologul Mihai Copăceanu își exprimă nemulțumirea față de imobilitatea autorităților și populației în acești ani, din punct de vedere medical și uman.

”Știți cât a trebuit pentru ca România (autoritati si populatie) să uite complet de cea mai mare tragedie umană? 7 ani.

Adevărul dureros este altul:

1. La 7 ani de la Colectiv, România nu are niciun măcar un singur centru pentru tratarea marilor arși, cu toate că autoritățile promit construirea a 4 astfel de centre încă din anul 2014. (Hotnews)

2. ​România este țara europeană cu cele mai multe cazuri de pacienți cu arsuri critice (mari arși), dar este incapabilă să îi trateze.

3. În vara anului 2017, la aproape 2 ani de la incendiu, unul dintre supraviețuitori s-a sinucis.

4. Suntem chiar mai jos decât atunci. Societatea românească nu a înțeles mare lucru. Dacă a înțeles, nu i-a păsat suficient

5. Dosarul care vizează partea medicală a tragediei, în care rudele victimelor au depus plângeri și expertize medico-legale din care reiese că răniții au fost infectați cu bacterii în spitale, este încă în lucru la Parchetul General, la 7 ani de la tragedie, și riscă să fie clasat.”

 

Îți recomandăm și:

Cookies