Astăzi se împlinesc 6 ani de la tragedia din clubul Colectiv. Vinovații încă nu au fost condamnați. Mai multe evenimente comemorative în București

30 oct. 2021
137 Afișari
Astăzi se împlinesc 6 ani de la tragedia din clubul Colectiv. Vinovații încă nu au fost condamnați. Mai multe evenimente comemorative în București
Astăzi se împlinesc 6 ani de la tragedia din clubul Colectiv. Vinovații încă nu au fost condamnați. Mai multe evenimente comemorative în București

Astăzi, 30 octombrie 2021, se împlinesc 6 ani de la tragedia din clubul Colectiv. Cu toate că timpul a trecut, vinovații încă nu au fost trași la răspundere. Întru comemorarea tragediei au fost organizate mai multe evenimente în București.

Sâmbătă se împlinesc 6 ani de la tragedia din Colectiv, acolo unde 64 persoane și-au pierdut viața după incendiul devastator care a avut loc în noaptea de vineri, 30 octombrie 2015, în timpul unui concert susținut de trupa rock Goodbye to Gravity. Patru dintre membrii trupei au murit de asemenea.

Colectiv, cea mai mare tragedie după Revoluție în România

Acesta a fost cea mai mare tragedie din România, fiind înregistrate, în total, 180 de victime și răniți după ce clubul a luat foc. Totuși, nici până azi, responsabilii nu au fost trași la răspundere, iar justiția nu a reușit nici până acum să dea o sentință finală în acest proces.

Cine sunt considerați vinovații pentru incendiul devastator

În data de 16 decembrie 2019, Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat, în primă instanță, la 8 ani şi 6 luni închisoare cu executare, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv.

De asemenea, Tribunalul Bucureşti a decis condamnarea celor trei patroni ai clubului Colectiv – Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu – la câte 11 ani şi 8 luni închisoare în dosarul privind tragedia în care au murit 64 de persoane. De asemenea, mai mulți angajați ISU au fost condamnați, în primă instanță, pentru abuz în serviciu, mai ales că localul respectiv nu avea autorizație la incendiu.

Manifestări publice în București pentru comemorarea tragediei

Sâmbătă, 30 octombrie, au loc mai multe manifestări publice pentru comemorarea victimelor tragedie.

Slujbă de pomenire pentru victimele de la Colectiv

Astfel, Arhiepiscopia Bucureştilor organizează, sâmbătă, slujbe de pomenire în memoria victimelor de la Colectiv la Biserica “Sf. Nicolae” – Broşteni şi în faţa fostului club.

“Se împlinesc, sâmbătă, 6 ani de la tragicul eveniment din clubul Colectiv, care a îndurerat România şi în urma căruia şi-au pierdut viaţa peste şaizeci de persoane. În memoria acestora, Arhiepiscopia Bucureştilor organizează o slujbă de pomenire la Biserica “Sf. Nicolae” – Broşteni din Bucureşti”, informează Agenţia Basilica a Patriarhiei Române.

Programul evenimentului este următorul:

* ora 8,00: Slujbele Utreniei şi Sfintei Liturghii, ce vor fi oficiate în Biserica parohiei “Sfântul Nicolae” – Broşteni, Protoieria Sector IV Capitală;

* ora 11,30: Slujba parastasului, care va fi oficiată în curtea Bisericii parohiei “Sfântul Nicolae” – Broşteni, Protoieria Sector IV Capitală, la monumentul edificat în memoria tinerilor de către Arhiepiscopia Bucureştilor, la iniţiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel;

* ora 12,00: Slujba parastasului, care va fi oficiată în faţa fostului club Colectiv de soborul de preoţi.

Comemorarea victimelor de la Colectiv printr-un marș și un protest în București

De asemenea, sâmbătă are loc o adunare publică pentru comemorarea victimelor incendiului de la Colectiv. Aceasta va începe la Curtea de Apel Bucureşti, la ora 17,00, şi va continua până la fostul club, la ora 23,00.

Între orele 17,00 – 17,30, va avea loc adunarea participanţilor pe trotuarul din faţa Curţii de Apel Bucureşti, iar între orele 17,30 – 19,00, se va forma un lanţ uman din 4 în 4 metri, pe trotuarul din faţa Curţii de Apel Bucureşti.

Între orele 19,30 – 20,30, participanţii vor pleca din faţa Curţii de Apel Bucureşti pe traseul Splaiul Independenţei – traversarea intersecţiei strada Halelor/Splaiul Independenţei – trotuarul aferent parcului Unirii – intersecţia bulevardului I.C.Brătianu/bulevardul Unirii – traversare pe bulevardul Unirii în zona Fântâni – Pod Şerban Vodă – trotuarul de pe Splaiul Unirii – până în dreptul sediului Camerei de Comerţ – strada Bucur – cu punct final la fostul club, anunță Brigada Rutieră.

Adunarea publică la locul tragediei din 2015 se va desfăşura între orele 20,30 – 22,30.

Protest al comunităţii Declic în Piaţa Victoriei

Membri ai Comunităţii Declic au aprins, vineri, în Piaţa Victoriei din Capitală, în semn de protest faţă de lipsa raportărilor reale ale infecţiilor intraspitaliceşti, 500 de lumânări care au fost aranjate în aşa fel încât să formeze mesajul “Neam ucis de nosocomiale″. Protestul a fost organizat pentru a atrage atenţia asupra pericolului la care sunt supuşi pacienţii din cauza infecţiilor “ascunse sub preş de autorităţi”, se arată într-un comunicat al Comunităţii Declic.

“Au trecut 6 ani de la tragedia din Colectiv, când am conştientizat cu toţii cât de grav este pericolul acestor infecţii pentru viaţa pacienţilor. Astăzi, suntem din nou în mijlocul unei alte tragedii. Zilnic, 500 de oameni mor din cauza COVID. E ca şi cum 2 avioane pline cu pasageri se prăbuşesc, zilnic, în România. Unii dintre pacienţii cu COVID ar mai fi avut şanse să scape, spun medicii, dacă secţiile de terapie intensivă nu ar fi fost pline de nosocomiale. Câţi pacienţi trebuie să mai moară, victime ale infecţiilor nosocomiale, ca guvernanţii să se ocupe, cu adevărat, de eradicarea infecţiilor?″ a anunțat Anduţa Karetsou, campaigner Declic.

Iohannis nu și-a anunțat participarea la comemorarea Colectiv, doar a trimis o coroană

Președintele Klaus Iohannis a trimis astăzi o coroană la Colectiv, la șase ani de la tragedie. Este primul an în care șeful statului nu participă la locul tragediei pentru momentul de reculegere. Coroana a fost depusă în cursul dimineții de consilierul de stat Cătălina Galer, Departamentul Relatii cu Autoritatile Publice si Societatea Civila, a confirmat pentru G4Media.ro Administrația Prezidenială.

64 de persoane au murit în urma tragicului eveniment petrecut în seara de 30 octombrie 2015 la clubul Colectiv din Bucureşti. Trupa Goodbye to Gravity susţinea concertul de lansare a unui nou album, iar incendiul a izbucnit din cauza unor artificii și s-a extins rapid. Peste 160 de persoane au fost rănite.

Cookies