Naţional Arena rămâne fără management privat

de:
28 sept. 2011
0 Afișari
Naţional Arena rămâne fără management privat

Consilierii generali au respins şi noua propunere a Primarului General Sorin Oprescu, privind aprobarea studiului de oportunitate pentru atribuirea contractului de concesionare a stadionului naţional Lia Manoliu. De data aceasta, ei au invocat faptul că nu au avut timp să studieze noul proiect.

„Proiectul acesta intră a cincea oară, a fost refăcut, s-a respectat tot ceea ce am discutat cu liderii de grup. În comisia de licitaţie: intră membri şi reprezentanţi ai CGMB, şi ai Ministerului de Finanţe. Caietul de sarcini, înainte de a fi prezentat pentru operatorul privat intră în Consiliul General şi vă este prezentat. Rămâne să hotărâţi dacă vreţi sau nu operator privat.” – a declarat Oprescu la începerea votului asupra proiectului, în CGMB. Un consilier a declarat, însă, că nu a avut timp să studieze proiectul în noua variantă, deoarece nu a fost publicat la timp.

În replică, Oprescu a promis că va publica toate pilele care „au venit să îmi ceară un stand de crenvurşti la stadion”, adăugând că de fapt consilierii nu vor ca stadionul să fie administrat privat.

Consilierii generali ai Municipiului Bucureşti au fost chemaţi pentru a cincea oară să decidă cu privire la concesiunea de servicii pentru operarea şi mentenanţa National Arena. Sorin Oprescu spune că administrarea stadionului este extrem de costisitoare, neputând fi asigurată de municipalitate. În această situaţie, edilul şef a propus ca un operator privat să administreze stadionul, urmând că Primăria să primească o parte din profitul înregistrat.

Contractul propus de municipalitate în primele patru şedinţe era însă dezastruos. Astfel, după ce s-au cheltuit 213 milioane euro pentru construirea stadionului, acum municipalitatea ar fi primit doar 15% din profit, în timp ce operatorul privat ar fi încasat 85%. Mai mult, Primăria Capitalei ar primi o parte din profit doar din al cincilea an sau după recuperarea costurilor. Practic, după 40 de ani municipalitatea ar câştiga de pe urma Naţional Arena aproximativ 18 milioane de euro, potrivit studiului de fundamentare. De cealaltă parte, operatorul privat încasează mult mai mult încă de la jumătatea contractului, mai exact 30 milioane de euro după 20 de ani.

Dacă cel care va primi stadionul în administrare nu va avea bani, Municipalitatea ar trebui să dea ea bani în locul concesionarului, potrivit proiectului de concesiune a Naţional Arena ce a fost supus până acum votului consilierilor generali. Astfel, la capitolul: “Riscuri legate de finanţarea proiectului”, se specifică în ce condiţii Primăria Capitalei va trebui să scoată bani din buzunar în locul concesionarului: atunci când concesionarul intră în insolvenţă, sau oricare dintre acţionarii acestuia, când firma nu este răspunzătoare de o schimbare “necesară” sau acesta nu poate suporta din punct de vedere financiar costurile legate de schimbarea necesară.

Un nou proiect: contract în alb pentru concesionarea National Arena

După ce proiectul său a fost respins de patru ori de consilierii generali, Sorin Oprescu a venit în şedinţa de astăzi cu un nou proiect. Consilierii generali ar trebui să voteze un contract în alb pentru concesionarea National Arena. Astfel, în noul proiect nu este prevăzută nicio cifră privind veniturile pe care le-ar încasa Primăria Capitalei în urma concesionării stadionului. Condiţiile financiare şi cota de profit ce ar urma să intre în bugetul Primăriei ar urma să fie prevăzute în caietul de sarcini ce va fi întocmit pentru licitaţie.

National Arena are 55.000 de locuri. Stadionul va avea şi două parcări supraetajate, una cu 1.800 de locuri, cu terenrui de sport pe acoperiş, şi alta cu 850 de locuri.

Cookies