Astăzi începe Festivalul Enescu

de:
01 sept. 2011
0 Afișari
Astăzi începe Festivalul Enescu

Printre artiştii care vor evolua în cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu” 2011 se numără 54 de solişti vocali (dintre care 22 străini), 44 de solişti instrumentişti (dintre care 32 străini), 39 de dirijori (27 – străini), au declarat organizatorii pentru MEDIAFAX.

În ceea ce priveşte ansamblurile, orchestrele simfonice, 18 la număr, acestea sunt în egală măsură din România şi din străinătate, orchestrele de cameră sunt în număr de 15 (10 din străinătate) şi formaţiile camerale – 23 (15 din străinătate). Acestora li se adaugă 6 coruri (5 româneşti) şi 3 corpuri de balet (unul românesc, două din străinătate).

Ediţia a XX-a a Festivalului Enescu se bucură de prezenţa Israel Philharmonic Orchestra, cea mai mare orchestră prezentă vreodată la eveniment, ce numără 125 de persoane.

Printre cererile mai deosebite ale artiştilor invitaţi se numără solicitarea pianistului şi dirijorului Daniel Barenboïm de a fi cazat într-un apartament la hotel unde să poată fuma trabuc. Pe de altă parte, cântăreaţa Yasmin Levy, care a născut în urmă cu trei luni, a solicitat o limuzină cu scaun pentru copil.

Peste 20 de chartere internaţionale şi peste 1.500 de zboruri pe curse regulate îi vor aduce pe invitaţi la festival. Transportul local va fi asigurat cu 12 autocare, 6 microbuze, 10 limuzine şi 4 camioane.

Peste 6.500 de nopţi de cazare au fost contractate pentru invitaţi.

Conform statisticilor, un număr de peste 16.000 de turişti străini vor participa la concertele din Bucureşti şi din ţară, din cadrul Festivalului „George Enescu” 2011, au mai spus organizatorii pentru MEDIAFAX.

Peste 200 de jurnalişti români sunt acreditaţi la Festivalul Enescu 2011.

În prezent, 42 de evenimente din cadrul festivalului sunt sold-out. Dintre acestea, 29 au fost vândute în totalitate în câteva zile de la punerea în vânzare a biletelor individuale.

Gradul de ocupare în acest moment este de peste 95%.

La cele patru secţiuni ale Concursului Internaţional „George Enescu” s-au înscris 183 de concurenţi: 55 – la secţiunea Pian, 51 – Vioară, 45 – Violoncel şi 32 de lucrări – la secţiunea Compoziţie.

Juriile Concursului Internaţional „George Enescu” numără 27 de membri.

Creaţia lui George Enescu va fi onorată cu 24 de interpretări în cadrul festivalului.  Totodată, vor fi prezentate peste 60 de lucrări semnate de 45 de compozitori români.

La ediţia din 2011, festivalul va cuprinde următoarele secţiuni: Mari orchestre ale lumii (20 de concerte), Recitaluri şi concerte camerale (15), Concertele de la miezul nopţii (11), Spectacole de operă şi balet (10), Enescu şi contemporanii săi, Muzica secolului XXI (24) şi World Music (10).

Festivalul se va desfăşura pe opt scene din Capitală: Sala Mare a Palatului, Ateneul Român, Opera Naţională Bucureşti, Teatrul Naţional „I. L. Caragiale”, Aula Muzeului Naţional de Artă, Sala „Mihail Jora” a Societăţii Române de Radiodifuziune, Sala Mică a Ateneului Român şi în Piaţa „George Enescu” – Piaţa Festivalului.

Totodată, vor fi organizate 17 concerte în ţară, la Arad, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Sibiu, Târgu-Mureş şi Timişoara.

Programul complet al evenimentului poate fi consultat pe site-ul www.festivalenescu.ro.

Festivalul „George Enescu” este coordonat de Artexim, societate din subordinea Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, sub direcţia lui Mihai Constantinescu, în timp ce preşedintele şi directorul artistic al evenimentului este Ioan Holender, care, din 1992 şi până în vara acestui, an a condus Opera din Viena. La organizarea festivalului contribuie şi Primăria Municipiului Bucureşti, Institutul Cultural Român, Societarea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune.

Festivalul „George Enescu”, ce are loc o dată la doi ani, a fost înfiinţat în 1958 ca semn al recunoaşterii geniului enescian, pentru a omagia astfel viaţa şi creaţia marelui compozitor român. Primele ediţii ale acestui festival şi concurs au reunit nume sonore ale vieţii muzicale internaţionale ale acelei vremi, printre care s-au numărat Yehudi Menuhin, David Oistrach, Sviatoslav Richter şi Herbert von Karajan.

Cookies