Astăzi este cea mai lungă zi din an, de 25 de ore. Duminică, 31 octombrie, România a trecut la ora de iarnă

31 oct. 2021
295 Afișari
Astăzi este cea mai lungă zi din an, de 25 de ore. Duminică, 31 octombrie, România a trecut la ora de iarnă

Duminică, 31 octombrie este cea mai lungă zi din an. România a trecut la ora de iarnă azi-noapte, așa că ne bucurăm de o zi de 25 de ore astăzi. Doctorii avertizează însă că putem să avem în aceste zile o serie de efecte adverse cu privire la acest eveniment, deoarece ne schimbăm ritmul organismului, însă acestea vor trece în câteva zile.

Astăzi este cea mai lungă zi din an, de 25 de ore, asta după ce azi noapte România a trecut la ora de iarnă, astfel că ora patru a devenit ora trei, de unde o oră în plus de somn și de bucurat astăzi. România revine la ora de vară în 27 martie 2022, conform calculelor.

Timpul trece nevăzut, repede, de necrezut, nu fuge, nu sare, rost mare în lume are, spune o ghicitoare despre timp. Ideea este că astăzi, adică duminică, 30 octombrie, recuperăm ora pierdută atunci când am trecut la ora de vară, în luna martie.

Astăzi este cea mai lungă zi din an, de 25 de ore

Pentru că România a trecut azi-noaptea la ora de iarnă, și ora 04:00 a devenit ora 03:00, această duminică va fi cea mai lungă zi din an, având 25 de ore. De regulă, ora de iarnă intră în vigoare în fiecare an în ultima noapte de sâmbătă spre duminică din luna octombrie.

Surprinzător, dar ideea i-a apărut lui Benjamin Franklin. Primul stat care a pus în practică trecerea la ora de vară a fost Germania, în anul 1916. Practic, ora de iarnă este strâns legată conceptul de oră astronomică, cea folosită de majoritatea țărilor la nivel mondial, acoperind calendaristic perioada cuprinsă între lunile octombrie a unui an şi aprilie a anului următor.”Dormim mai mult astăzi”, după cum se spune în popor.

Când a fost introdusă ideea și în România

Potrivit informațiilor disponibile, în România ora de vară a fost introdusă în 1932, între 22 mai şi 2 octombrie. Acum, aceasta este prezentă în peste 70 de state, dar perioada variază de la o ţară la alta.

Parlamentul European a decis anii trecuți să renunțe la sistemul orei de vară şi de iarnă și măsura trebuia să fie aplicată încă de anul acesta, dar pandemia COVID-19 a dat planurile peste cap.

În România a fost elaborată deja propunerea legislativă de a se renunța la ora de vară și a se păstra ora de iarnă, însă proiectul a fost respins de Senat în 2018. România nu a luat încă o decizie, dacă va păstra ora de vară sau ora de iarnă până la acest moment.

Efecte nebănuite ale schimbării orei asupra organismului

Cu toate că ne putem bucura de cea mai lungă zi din an, schimbarea orei vine și cu efecte negative asupra corpului uman. Astfel, avem nevoie cam de două săptămâni pentru a ne obișnui cu această trecere. Totuși, în această perioadă pot apărea stări de oboseală, insomnie, nervozitate, dureri puternice de cap, anxietate și uneori chiar depresie. Mai afectați sunt copiii și persoanele mai în vârstă.

Specialiștii recomandă în această perioadă o alimentație bogată în vitamine și nutrienți, alături de plimbările în aer liber și chiar evitarea cafelei, ceaiului negru și a altor băuturi energizante.

Cookies