Astăzi este cea mai lungă zi din an

de:
21 iun. 2012
0 Afișari
Astăzi este cea mai lungă zi din an

Pământul execută atât o mişcare anuală de revoluţie în jurul Soarelui, cât şi o miscare diurnă de rotaţie în jurul axei polilor tereştri. Axa polilor păstrează o poziţie fixă în spaţiu, ea fiind înclinată pe planul orbitei Pământului, planul eclipticii, cu 66° 33′, explică Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu din Bucureşti. Datorită acestui fenomen, cele două emisfere terestre sunt iluminate de Soare inegal în decurs de un an, fapt ce generează la latitudinile medii inegalitatea zilelor şi a nopţilor, precum şi succesiunea anotimpurilor.

Pentru noi, fenomenul poate fi observat pe cer prin mişcarea anuală aparentă a Soarelui în lungul eclipticii cu aproximativ 1° pe zi.

Denumirea de solstiţiu („Soarele stă”) este dată de faptul că la această dată are loc schimbarea gradientului mişcarii Soarelui în raport cu declinaţiile acestuia. Soarele aflându-se la culminaţie, pentru latitudinea medie a ţării noastre, durata zilei va avea cea mai mare valoare din an, respectiv 15h 32m, durata nopţii fiind de numai 8h 28m.

Din acelaşi motiv, şi crepusculul are durata maximă din an, iar la latitudinile ridicate, crepusculul se prelungeşte toată noaptea, locuitorii regiunilor respective fiind martorii frumoaselor „nopţi albe”.

După momentul solstiţiului de vară, durata zilei va începe sa scadă, iar a nopţii să crească, timp de 6 luni, până la 21 decembrie, momentul solstiţiului de iarnă.

În emisfera sudică a Pământului fenomenul se derulează în sens invers, pe 21 iunie fiind solstiţiul de iarnă.

Sursa: rtv.net

Cookies