Asta mai lipsea în lume! Boris Johnson demisionează | UPDATE: Johnson și-a anunțat retragerea

07 iul. 2022
594 Afișari
Asta mai lipsea în lume! Boris Johnson demisionează | UPDATE: Johnson și-a anunțat retragerea
FOTO: Boris Johnson, premierul Marii Britanii | sursa foto: Inquam Photos / George Călin

UPDATE ora 14:30

La ora 14:30 – ora României, Boris Johnson a ieșit în fața Downing Street 10 și a făcut anunțul:

Nu am vrut să schimbăm Guvernul, dar situația este dificilă. (…) Sunt foarte trist să renunț la funcția de premier.

Boris Johnson a  mai declarat că a luat cunoștință de voința Partidului Conservator de a-și alege „un nou lider al partidului și, deci, un nou prim-ministru”.

Dar gestul său de azi pare să nu fie îndeajuns  pentru mai mulți lideri conservatori, care cred că demisia lui Boris Johnson din fruntea guvernului ar trebui să intre în vigoare imediat, nu la toamnă, după alegerea unui nou lider al partidului:

Trebuie să plece până diseară. (…) Trebuie să predea astăzi cheile de la birou și să plece. Să fie un prim-ministru interimar. (…) Comportamentul său în ultimele 48 de ore a fost nesăbuit și haotic. Nu se poate pune bază în el să conducă țara până la toamnă. Dumnezeu știe ce-ar putea face.

Știrea inițală

Este, probabil, cel mai previzibil deznodământ politic: Boris Johnson va demisiona. Nu din toate funcțiile sale din prima. Mai întâi, de la conducerea Partidului Conservator, iar la toamnă din funcția de prim-ministru al Guvernului Britanic, scrie BBC

BBC mai scrie că, în această vară, va avea loc o competiție pentru conducerea Partidului Conservator, astfel încât un nou prim-ministru să poată fi numită până la conferința conservatorilor din luna octombrie.

Astăzi este așteptată o declarație din partea lui Boris Johnson.

Demisia lui Johnson vine după o adevărată revoltă împotriva sa

Boris Johnson se confruntă cu o „revoltă” în  interiorul guvernului și al Partidului Conservator. De ieri încoace, miniștri cabinetului său demisionează unul după altul. La Londra, toată ziua de ieri a fost ziua avalanșței de demisii, iar cea de azi a început exact la fel, cu demisii de la prima oră.  Azi au plecat din Guvern ministrul pentru securitate, ministrul pentru Irlanda de Nord, ministrul educației  și secretarii de stat pentru cultură, pensii și trezorerie.

Ca și cum n-ar fi fost de-ajuns, noul ministru de finanțe i-a spus lui Johnson să demisioneze, la mai puțin de 48 de ore după ce premierul l-a promovat.

Știre în curs de actualizare

Cookies