Asta mai lipsea! Berea se scumpește zdravăn. De la 1 august, ar putea costa cu 20% mai mult

26 iul. 2022
429 Afișari
Asta mai lipsea! Berea se scumpește zdravăn. De la 1 august, ar putea costa cu 20% mai mult
Asta mai lipsea! Berea se scumpește zdravăn. De la 1 august, ar putea costa cu 20% mai mult

Băutura pe care românii o beau cel mai des, în special pe plajă, se scumpește. De la 1 august, berea ar putea să coste cu 20% mai multe decât acum.

De la 1 august se scumpește berea

Cauza scumpirilor ar fi majorările de accize la alcool dar și alte scumpiri pe care producătorii de bere sunt nevoiți să le acopere.

În anumite zone din București (cum ar fi la terasele aflate în Piața Obor) un pahar de bere costa în jur de 5 lei. În schimb, pe Calea Victoriei un pahar de ere artizanală, într-un local pretențios poate să ajungă chiar și la 40 de lei.

Este vorba despre o bere blondă, fabricată cu trei tipuri de malț și trei tipuri de hamei, după cum declară reprezentații localului.

Prețurile berii artizanale pornesc de la 15-16 lei pe pahar și pot merge, în funcție de complexitatea și nivelul de alcool, până la 30-40 de lei. Am fost și noi nevoiți să majorăm prețurile. Undeva la 15%, au precizat reprezentanții pentru Observator.

Care este motivul majorării de preț

Luna august vine cu vești proaste pentru iubitorii de bere. La data de 1 august 2022, vor intra în vigoare noile accize la alcool, după cum prevede ordonanța ce a fost deja votată de Guvern.

Analistul fiscal Gabriel Biriș a afirmat următoarele:

Vedem o creștere de 5% în lei. Nici nu le vom simți la achiziție datorită inflației care oricum duce la creșterea prețurilor aproape în fiecare zi la raft.

De luna viitoare, prețul berii ar putea crește cu 20%, în contextul accizelor care se vor majora și a inflației în continua creștere. Astfel că, un pahar de bere ce costa la acest moment 15 lei, ar putea ajunge la 18 lei.

Odată ce va fi majorat și TVA-ul pentru Horeca, prețul ar va crește și mai mult. Conform INS, în ultimul an prețul berii s-a majorat cu 8%. Creșterea accizelor are scopul de a aduce mai mulți bani la bugetul de stat.

Cookies