“Ăsta-i Bidonu’ Roșu cu care mă plimba buni prin București!” Autobuzul care circulă pe internet la fel de voios precum umbla prin anii 60 prin oraș. Și un detaliu delicios

26 dec. 2022
23465 Afișari
“Ăsta-i  Bidonu’ Roșu cu care mă plimba buni prin București!” Autobuzul care circulă pe internet la fel de voios precum umbla prin anii 60 prin oraș. Și un detaliu delicios
“Ăsta-i Bidonu’ Roșu cu care mă plimba buni prin București!” Autobuzul care circulă pe internet la fel de voios precum umbla prin anii 60 prin oraș. Și un detaliu delicios | Sursa foto: Grupul de Facebook «Tramclub»

„Bidonu’ Roșu, vine Bidonu; Roșu!”, chițăia și șopăia în stația de autobuz când era mică una dintre prietenele noastre, acum, la rândul ei, bunică. Și-a amintit brusc de plimbările ei prin oraș de mână cu bunica ei când a văzut, pe internet, o imagine care s-a viralizat în ultimele zile: imaginea unui autobuz din București din anii ’60.

Am văzut și noi fotografia pe un grup de Facebook încântător, care se cheamă «Tramclub», acolo unde pasionați de transportul în comun publică imagini și povești cu autobuze, tramvaie și troleibuze de pe vremuri din București și din alte mari orașe din România.

Autobuzul vechi, roșu și încântător din Bucureștiul anilor 60

Pe grupul de Facebook despre care vă spuneam, Valentin Dana publică această imagine și scrie:

Intersecția Tunari cu Eminescu, anii ’60.

Imediat, bucureștenii încep să depene amintiri: în comentarii:

În stanga pozei, nu se vede, era Scoala Generala numărul 24, clădirea veche.

Un altul altul își amintești că, pe atunci, nu era linie de tramvai pe Strada Tunari, iar cineva îi dă imediat dreptate:

Nu era. Pe atunci, tramvaiul mergea pe strada Galați până la Șoseaua Ștefan cel Mare.

Și amintirile se tot deapănă:

În stânga imaginii, casa de cultură “Mihai Eminescu”. La parterul blocului din dreapta am văzut primul televizor color (1982).

Și comentariile continuă în acest ton foarte simpatic.

Detaliul de peste drum de autobuzul vechi din intersecția Tunari cu Eminescu

Dar mai acolo un amănunt foarte grăitor despre acele vremuri din București, dar nu numai: patrula de … „pionieri de la rutieră”. În anii comunismului, elevii mai mari – pionierii – făceau „de serviciu” la dirijatul circulației în dreptul școlii.

Instruiți la școală de polițiști adevărați, sarcina pionierilor din „patrulele rutiere” lor era, atunci când le venea rândul, să îi ghideze pe copiii mai mici atunci când ieșeau de la ore și traversau strada pe la trecerile de pieton i din dreptul școlilor.

Se asigurau că picii se asigură și, în același timp, avertizau șoferii că niște copii vor trece strada. Aveau și plăcuțe cu «STOP» pe care le ridicau în fața șoferilor.

Îți recomandăm să citești și:

 

Cookies