Asta e culmea! A apărut și varianta sud-africană de coronavirus

08 ian. 2021
154 Afișari
Asta e culmea! A apărut și varianta sud-africană de coronavirus

S-au interzis călătoriile spre Africa de Sud în mai multe țări din Europa. Această măsură a fost luată de teamă că vaccinurile actuale împotriva COVID-19 nu vor fi eficiente împotriva variantei sud-africane de coronavirus.

Noua variantă de coronavirus a înlocuit cu rapiditate alte tulpini din Africa de Sud. Cercetările inițiale arată că are încărcături virale mai mari și se transmit mult mai repede. Ca urmare a creșterii numărului de cazuri din Africa de Sud, țara este împinsă la limitele unei noi carantine la nivel național, iar spitalele se luptă să facă față cu numărul mare de infectări, potrivit Politico.

Cum nu se știu multe despre noua variantă de coronavirus descoperită, cercetătorii din Africa de Sud și din alte țări fac studii pentru a determina caracteristicile acesteia.

Este mai periculos decât celelalte variante de coronavirus?

Nu sunt deloc noi modificările aduse tulpinii virusului. Există numeroase variante de COVID-19, unele mai infecțioase, altele chiar letale. De exemplu: varianta nouă de coronavirus apărută în Marea Britanie este considerată ca fiind mult mai contagioasă, dar nu este letală.

Primul studiu (încă nepublicat) care documentează varianta sud-africană a constatat că s-a răspândit rapid și, în câteva săptămâni, a devenit varianta dominantă în mai multe regiuni din țară. Cercetătorii sugerează că varianta poate fi asociată cu o transmisibilitate crescută.

Eminentul epidemiolog al bolilor infecțioase din Africa de Sud, Salim Abdool Karim, co-președinte al comitetului consultativ al țării pentru COVID-19, a scris în data de 18 decembrie că încărcătura virală mai mare din noua variantă se poate traduce într-o transmisibilitate mai mare – și că acest lucru se traduce printr-o transmisibilitate mai mare. Acest lucru ar putea însemna că al doilea val de COVID-19 din Africa de Sud este mai mare decât primul, a remarcat el.

Ceea ce nu se știe încă este dacă varianta determină o boală mai severă. De fapt, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat în data de 31 decembrie că „nu există dovezi clare că noua variantă ar fi asociată cu boli mai severe sau cu rezultate mai slabe”. Cu toate acestea, după cum observă OMS, mai multe cazuri ar putea însemna mai multe spitalizări și, în cele din urmă, mai multe decese.

Cât de mult s-a râspândit?

Varianta sud-africană a fost detectată pentru prima dată în regiunea golfului Nelson Mandela din Africa de Sud în octombrie, cercetările indicând că ar fi putut circula încă de la sfârșitul lunii august. Varianta s-a răspândit apoi în toată țara, inclusiv în Cape Town, o destinație turistică populară. Interdicția de călătorie internațională din Africa de Sud a fost ridicată pe 1 octombrie pentru turiștii care dețineau un test negativ COVID-19, ceea ce înseamnă că oamenii ar fi putut aduce noua variantă în alte țări de atunci.

Potrivit rapoartelor, varianta a fost detectată în Marea Britanie, Finlanda, Elveția, Japonia și Australia.

Vaccinurile vor funcționa pentru noile variante de coronavirus?

Întrebarea majoră este acum dacă mutațiile noilor variante pot face ca vaccinul să fie ineficient. În timp ce atât variantele din Marea Britanie, cât și cele din Africa de Sud au mutații importante de – ceea ce permite virusului să intre în celulele umane. John Bell, profesor de medicină la Universitatea Oxford, este deosebit de îngrijorat de mutația pe care o are varianta sud-africană din acest punct de vedere.

Bell a spus că el și echipa sa de la Oxford se uită la acest lucru chiar acum, dar senzația lor este că vaccinurile vor fi în continuare eficiente împotriva tulpinii din Marea Britanie. Cu toate acestea, a avertizat el, există un „mare semn de întrebare” cu privire la faptul dacă același lucru se poate spune despre cel sud-african.

În prezent, se desfășoară activități de mai multe instituții de cercetare din Africa de Sud, precum și în laboratorul Porton Down din Marea Britanie pentru a determina dacă vaccinurile existente vor fi eficiente.

Jonathan Van-Tam, ofițerul medical adjunct al Angliei, a declarat ca răspuns la o întrebare din 30 decembrie pentru Politico, că cercetările pot dura 12-14 zile și că pot trece câteva săptămâni până când oamenii de știință pot da „o direcție solidă” dacă vaccinurile vor fi eficiente pentru noi variante.

Interdicțiile de călătorie sunt eficiente?

Cea mai eficientă modalitate de a reduce răspândirea noilor variante este de a limita interacțiunile oamenilor, care include restricții de călătorie, potrivit unei lucrări comune din 23 decembrie a grupurilor științifice independente din Marea Britanie care analizează transmisia.

OMS, care a fost precaută cu privire la solicitarea interdicțiilor depline de călătorie, a emis orientări provizorii care recomandă o abordare bazată pe risc a interdicțiilor de călătorie, examinând, printre altele, transmisia locală, capacitatea serviciilor de sănătate și nivelul de transmisibilitate a variantelor specifice.

De asemenea, recomandă ca persoanele care locuiesc în zone cu restricții de circulație la nivelul întregii comunități să călătorească numai în scopuri esențiale.

Comentând asupra răspândirii variantei sud-africane în Marea Britanie, Lawrence Young, profesor de oncologie moleculară la Universitatea din Warwick, a spus că Marea Britanie trebuie să facă „tot posibilul” pentru a o opri. „Măsurile de carantină și restricționarea călătoriilor din și în Africa de Sud sunt imperative”, a spus el.

Dar cu noua variantă deja prezentă în mai multe țări, nu este clar dacă interdicțiile de călătorie vor fi suficiente pentru a preveni răspândirea acesteia. Interdicții similare pentru călătoriile din Marea Britanie au fost anunțate ca urmare a știrii că a fost descoperită o nouă variantă mai transmisibilă, dar până în prezent, zeci de țări au raportat prezența variantei britanice în țările lor.

Vor mai apărea și alte mutații?

Este probabil ca variantele din Marea Britanie și Africa de Sud să nu fie ultimele de acest fel, experții sugerând să ne pregătim și pentru alte mutații alte virusului. De fapt, ar putea exista și alte variante mai transmisibile care nu sunt găsite deoarece nu sunt secvențiate.

Ravindra Gupta, profesor de microbiologie clinică la Universitatea din Cambridge, a spus că nu este o coincidență faptul că cele două locuri cu aceste variante interesante sunt ambele locuri cu cea mai mare acoperire de secvențializare.

„Aceasta este o adevărată lecție pentru restul lumii”, a avertizat el.

Cookies