Asta da veste. Transportul public din București și Ilfov va fi reorganizat total. Benzi speciale pentru autobuze, piste noi de biciclete și tren metropolitan, toate până în toamnă

04 mai 2021
542 Afișari
Asta da veste. Transportul public din București și Ilfov va fi reorganizat total. Benzi speciale pentru autobuze, piste noi de biciclete și tren metropolitan, toate până în toamnă

Autoritățile pregătesc reorganizarea transportului public din București și Județul Ilfov începând cu această lună. Proiectul vizează crearea de benzi proprii pentru mijloacele de transport în comun, extinderea pistelor pentru biciclete și încurajarea cetățenilor pentru a folosi modurile alternative de transport. Mai mult, în acest an va fi demarat proiectul Trenului Metropolitan.

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti – Ilfov (TPBI) a anunţat în cursul zilei de marţi că în perioada mai – septembrie va avea loc reorganizarea reţelei de transport la nivelul întregii regiuni, în vederea optimizării acesteia. Noul sistem va fi integrat în programul de dezvoltare durabilă a regiunii până în anul 2030, ţinând cont şi de proiectele din Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) Bucureşti – Ilfov 2016-2030 şi dezvoltarea continuă a zonei.

Ce presupune reorganizarea transportului în comun?

„Reorganizarea vizează crearea de benzi proprii pentru transportul în comun, extinderea pistelor pentru biciclete, încurajarea modurilor alternative de transport şi alte măsuri. În acest sens, un exemplu ar fi benzile proprii realizate sau aflate în procesul de avizare şi execuţie, precum cele de pe Bd. Gh. Magheru, Calea Griviţei (în zona Gării de Nord, pe ambele sensuri), pe Calea Dorobanţi (între Piaţa Dorobanţi şi Şoseaua Ştefan cel Mare) sau Str. Dristorului”, a transmis, marţi, TPBI.

Potrivit organizației, tot în acest an vor fi puse bazele Proiectului de Tren Metropolitan, în vederea includerii în Programul integrat de transport a acestui mijloc de circulație foarte utilizat la nivel regional în toată Europa.

Autoritățile așteaptă sugestii și informații din partea călătorilor

„O altă măsură va fi eficientizarea liniilor urbane şi regionale, aşa cum a fost cazul liniei urbane 135, care pătrundea foarte mult în Judeţul Ilfov şi a fost reorganizată, prin înfiinţarea unei linii regionale şi reorganizarea unor linii urbane şi regionale. Întrucât în această perioadă ar putea apărea necesitatea unor modificări punctuale pe anumite linii, TPBI aşteaptă din partea călătorilor sugestii şi informaţii referitoare la funcţionarea liniilor de transport la adresa de e-mail [email protected], a mai transmis organizaţia.

La rândul lor, specialiştii vor urmări îndeaproape gradul de încărcare a vehiculelor iar autoritățile vor interveni punctual în cazurile unde este necesar, şi vor adapta numărul de vehicule potrivit cererii, capacităţii de transport a operatorilor, dar şi în funcţie de bugetele de care dispun primăriile celor 41 de localităţi membre.

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti – Ilfov (TPBI) este prima organziație regională care a fost creată drept o structură de cooperare a celor 42 de autorități publice locale din regiune. TPBI primește mandat din partea autorităților publice locale pentru înființarea, organizarea, reglementarea, exploatarea, monitorizarea şi gestionarea serviciului de transport public de călători pe toată aria de competenţă, potrivit Regulamentului CE 1370/2007.

Cookies