Associated Press: O fostă închisoare CIA a funcţionat în Sectorul 1 al Bucureştiului

de:
08 dec. 2011
0 Afișari
Associated Press: O fostă închisoare CIA a funcţionat în Sectorul 1 al Bucureştiului

Associated Press şi televiziunea germană ARD au anunţat, în urma unei investigaţii, că în clădirea în care se află în prezent Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS) ar fi funcţionat o închisoare CIA. Instituţia de stat se află pe strada Mureş, nr. 4, în Sectorul 1 al Capitalei.

Associated Press şi televiziunea ARD susţin că au localizat fosta închisoare CIA din România şi au aflat detalii despre aceasta. Datele anchetei vor fi făcute publice joi pe postul ARD, scrie gândul.info.

Jurnaliştii agenţiei de ştiri spun că, spre deosebire de centrele din Lituania şi Polonia, închisoarea CIA din România nu s-a aflat într-o zonă izolată, ci „la vedere”, în apropierea unui bulevard mare, pe o stradă cu copaci şi case. Foşti oficiali din cadrul serviciilor de informaţii americane au descris zona în care s-a aflat închisoarea şi au identificat fotografiile clădirii, conform Asocciated Press.

Adrian Camarasan,  directorul adjunct al ORNISS, a negat, într-un interviu pentru emisiunea Panorama a postului de televiziune ARD, că americanii ar fi avut o închisoare aici.

Potrivit Realitatea.net, Khalid Sheikh Mohammed şi Ramzi Binalshibh, unii dintre principalii terorişti care s-au aflat în spatele atentatelor de la 11 septembrie din SUA, s-ar fi aflat în închisoarea CIA din Bucureşti. Un alt terorist, numărul trei în al-Qaida, după capturarea lui Khalid Sheikh Mohammed, ar fi fost adus în închisoarea CIA din Capitală, după ce a fost prins în Pakistan. Și Abd al-Rahim al-Nashiri, sauditul acuzat de organizarea atentatului cu bombă asupra distrugătorului american USS Cole, soldat cu moartea a 17 marinari, ar fi ajuns la Bucureşti, conform investigaţiei jurnaliştilor străini.

Închisoarea din România face parte din reţeaua „black sites” pe care CIA a înfiinţat-o şi a controlat-o în Thailanda, Lituania şi Polonia. Toate închisorile au fost închise în mai 2006, iar programul CIA de detenţie şi interogare s-a încheiat în 2009.

Cookies