Aspecte esențiale despre ecografia carotidiană (P)

de:
25 mart. 2022
22 Afișari
Aspecte esențiale despre ecografia carotidiană (P)

O ecografie carotidiană este un examen care combină două tipuri de ultrasunete pentru a identifica blocaje în arterele carotide. Este simplu și nedureros. Arterele carotide sunt situate de-a lungul ambelor părți ale gâtului. Dacă acestea sunt blocate sunt un factor de risc major de accident vascular cerebral.

O astfel de procedură cu ultrasunete este un tip de scanare care utilizează unde sonore pentru a produce o imagine a interiorului corpului. Cele două tipuri de ultrasunete utilizate într-o ecografie carotidiană sunt ultrasunetele convenționale și ultrasunetele utilizate și la ecografiile Doppler.

Ultrasunetele convenționale, sau în modul B, utilizează unde sonore care scapă de vasele de sânge pentru a oferi o imagine a structurii vaselor de sânge. Pe de altă parte, ecografia Doppler folosește unde sonore care urmăresc obiectele în mișcare. Acest lucru îi permite medicului să vadă cum se mișcă sângele prin vasele de sânge.

Pentru a identifica mai ușor această procedură în analize și în limbajul utilizat de către specialiștie, este important să știți că alte denumiri pentru o ecografie carotidiană sunt:

⦁ ecografia Doppler a arterei carotide;
⦁ scanare duplex a arterei carotide;
⦁ ecografia arterei carotide;
⦁ scanare duplex carotidian;
⦁ ecografie vasculară.

Ce trebuie să știi pentru înțelegerea bolii arterei carotide?

Pe măsură ce îmbătrânim, arterele noastre tind să dezvolte o substanță lipicioasă numită placă. Formarea plăcii este legată și de alte probleme conexe sau obiceiuri precum:

⦁ fumat;
⦁ nu faci suficientă mișcare;
⦁ niveluri ridicate de trigliceride (grăsimi) sau colesterol în sânge;
⦁ supraponderalitate sau obezitate;
⦁ diabet;
⦁ anumiți factori genetici, cum ar fi antecedente familiale de boală arterială;
⦁ hipertensiune arterială.

Dacă placa se acumulează în arterele carotide, se numește boală a arterei carotide. Potrivit Societății de Angiografie și Intervenții Cardiovasculare, aproximativ 1% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 50 și 59 de ani și 10% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 80 și 89 de ani au arterele carotide îngustate sau blocate, deci vârsta poate fi considerată una dintre principalele cauze.

Un studiu realizat acum câțiva ani a analizat ratele plăcii carotide la bărbații sănătoși de la 40 până la 49 de ani care trăiesc în trei țări diferite. Cercetătorii au descoperit placa carotidiană în:

⦁ 22,8% dintre bărbații din Statele Unite;
⦁ 10,6% dintre bărbații din Coreea de Sud;
⦁ 4,8% dintre bărbații din Japonia.

Acesta a pus în evidență importanța factorului genetic în această problemă. De asemenea, spațiile geografice indică și un stil de viață diferit și implicit o alimentație diferită.

De ce este posibil să ai nevoie de o ecografie carotidiană?

Dacă medicul crede că ai putea avea o boală a arterei carotide, va recomanda o ecografie carotidiană. Boala arterei carotide este un factor de risc major de accident vascular cerebral.

Acumularea de colesterol în arterele carotide poate crea cheaguri de sânge. Dacă aceste cheaguri se despart, pot ajunge la creier și pot provoca un accident vascular cerebral.

Primul simptom al bolii arterei carotide este adesea un accident vascular cerebral sau atac ischemic tranzitoriu. Unele semne de avertizare timpurii ale unui accident vascular cerebral sunt:

• slăbiciune, amorțeală sau furnicături pe o parte a corpului sau în braț ori picior;
• incapacitatea de a vă mișca brațul sau piciorul;
• incapacitatea de a vorbi clar;
• incapacitatea de a vedea cu un ochi sau pierderea vederii periferice.

Solicitați asistență medicală imediată dacă aveți oricare dintre aceste semne de avertizare, chiar dacă acestea dispar imediat după aceea. Ar putea însemna că ați avut un accident vascular cerebral sau că sunteți pe cale să aveți unul.

Când primiți ajutor medical, un medic va pune întrebări despre simptomele și istoricul medical. Ei vă vor măsura tensiunea arterială și vă vor asculta, de asemenea, fluxul de sânge în gât.

Procedura pentru o ecografie carotidiană

O ecografie carotidiană are loc într-un laborator cu ultrasunete. Durează de la 15 până la 30 de minute. Pașii acestei proceduri sunt următorii:

1. Te vei întinde pe masa de examinare cu capul ușor aplecat pe spate.
2. Un tehnician cu ultrasunete va aplica un gel pe gât.
3. Tehnicianul va deplasa o mică baghetă cu ultrasunete de-a lungul zonei în care se află arterele carotide. Este posibil să simțiți o presiune ușoară și să auziți un zgomot șuierător. Acesta este sunetul sângelui care se mișcă prin vasele tale.
4. Imaginile cu ultrasunete sunt trimise la un computer și înregistrate pentru medicul dumneavoastră.

Ce se întâmplă după o ecografie carotidiană?

Medicii diagnostichează majoritatea cazurilor de boală a arterei carotide cu ajutorul unei ecografii carotide. Medicul dumneavoastră poate comanda mai multe teste dacă are nevoie de mai multe informații.

Dacă medicul diagnostichează boala arterei carotide, va recomanda tratamentul în funcție de cât de severă este. Este posibil să aveți nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta placa din artere sau este posibil să aveți nevoie de ceea ce se numește angioplastie carotidiană și stentarea.

De asemenea, medicul poate prescrie medicamente pentru a vă subția sângele sau pentru a controla nivelul lipidelor din sânge.

Copyright imagini: https://pikwizard.com

Cookies