În Zona Dumitru Brumărescu din Sectorul 4 au fost sesizate mai multe cazuri de câini fără stăpân. Locatarii au fost cei care au anunțat autoritățile cu privire la această problemă și câinii au fost capturați.
Dumitru Brumărescu este o zonă periferică din Sectorul 4, unde există numeroși câini fără stăpân. Locatarii complexurilor de blocuri din zonă au sesizat prezența câinilor care le pot pune viața în pericol.
Câinii sunt lăsați liberi în zona de câmp din apropiere. Mai multe firme s-au ocupat de adăpostirea acestora, însă nu au sterilizat patrupezii, astfel că s-au înmulțit necontrolabil.
De asemenea, reprezentații firmelor nu au permis echipajelor ASPA să ducă maidanezii în adăposturi. Astfel că, domeniul public a devenit casa acestor câini, transmite ASPA București pe pagina sa de Facebook.
În data de 30 ianuarie 2022 au fost capturată e femelă, fiind tranchilizată de la distanță, alături de cei 14 pui ai ei. Aceștia au fost cazați la adăpostul din Mihăilești. ASPA București a derulat mai multe acțiuni de capturare a câinilor de pe domeniul public.
Cu toate că în trecut mai multe firme, șantiere, depozite și proprietari de terenuri au refuzat ajutorul asociației, acestea au solicitat acum, când situația a scăpat de sub control, ridicarea câinilor maidanezi.
În Capitală nu există statistici cu privire la un recensământ al animalelor de companie din gospodării și nici al câinilor care nu au stăpân. Cătălina Trănescu, purtătoarea de cuvânt al ASPA, a făcut un avertisment legat de acest lucru în direct la Euronews.
Cătălina Trănescu a precizat faptul că din aprilie 2022 și până în prezent au fost capturați peste 100 de câini. Anul trecut, echipajele ASPA au beneficiat de noi instrumente pentru capturarea maidanezilor. Mai precis, este vorba despre:
Angajații au acum în dotare toate aceste echipamente necesare desfășurării activității.
Purtătoarea de cuvânt ASPA evidențiază faptul că autoritățile nu cunosc numărul real al câinilor fără stăpân din București. Un recensământ făcut pentru a afla realitatea din spatele acestui aspect este necesar.
Aceasta a declarat că toate autoritățile sunt obligate să înființeze un „serviciu de gestionare câini fără stăpân”, conform legii OUG 155/2001. Cadrul legislativ obligă fiecare Consiliu Local, cât și Consiliul General, să aibă un astfel de serviciu.
Diana Mardarovici, consilier general PNL, a declarat în studioul Euronews România că este nevoie urgentă de o campanie de capturare a câinilor fără stăpân:
Din cei aproape 18 milioane de lei – execuție bugetară pe anul trecut, cinci milioane au fost pentru salarii, iar restul banilor au fost pentru adăposturi, pentru a hrăni câinii. Au fost câteva campanii de sterilizare și de adopții. Nu există resurse pentru capturare animalelor. Echipajele sunt insuficiente.
În București avem o problemă de siguranță. Trebuie să facem de urgență o campanie de capturare unde să avem mai multe echipaje care să lucreze în mai multe schimburi.
Un mit crezut atât de anumiți medici veterinari, cât și de deținătorii de animale de companie este acela că e bine ca femelele canine să nască măcar o dată înainte de sterilizare. Conform statisticilor, mai puțin de 15% din câinii din țară sunt sterilizați.
Noi avem o problemă și la sursă în mare parte, pentru că există câteva mituri care circulă pe piață și care nu ne ajută deloc să rezolvăm problema. Avem foarte puțini căței sterilizați în România, cred că nu sunt mai mult de 15% după ce am văzut statisticile și foarte mulți stăpâni care nu vor să și-i sterilizeze sau zic hai să las să facă măcar pui o dată.
Asta este o chestie plantată de medicii veterinari, care ar trebui să își asume responsabilitatea și să oprească această vânătoare de vrăjitoare că acești căței trebuie să facă pui măcar o dată în viață. Este o obligație legală să îi sterilizezi, cu stăpân, fără stăpân, pentru că altfel nu vom rezolva niciodată problema, declară Gabriel Păun.
Octavian Berceanu, fost șef al Gărzii de Mediu, activist în prezent, a transmis că trece deseori prin zona Lacul Morii, unde prietena sa, Ana Oros, a murit în urma unui atac violent al câinilor.
Acum două săptămâni am fost acolo cu un senator. Câinii există, existau și înainte. Erau niște gropi în pământ în care veneau femelele și fătau. Tot timpul erau niște câini acolo și astfel de incidente.
Am plantat în zona respectivă patru ani la rând. Trebuia să scoatem câinii de acolo ca să putem planta pentru că veneau și oameni cu copii, a relatat acesta.
Activistul de mediu a făcut o descriere a zonei în care Ana Oros și-a pierdut viața:
Este o zonă de tranziție către casele și blocurile existente în zonă. Ana trecea pe lângă blocurile de pe lângă Lacul Morii, pentru că are familia are acolo. Are un copil. În continuare străbătea această porțiune mică de câmp ca să ajungă pe strada Drumul la Roșu care lucea către blocul ei.
Lucrul ăsta îl fac sute de oameni. Sunt sute de copii în zona respectivă. E o zonă de promenadă. E Lacul Morii.
Autoritățile nu au făcut nimic. Ca să-și paseze responsabilitatea de la Poliția Locală către Poliția Națională – ASPA, e un joc din care nu câștigăm nimic, doar pierdem.
Octavian Berceanu le cere autorităților să ia în calcul montarea de camere de supraveghere și să se ilumineze zona din cauza incidentelor care s-au repetat de-a lungul anilor.