Șeful hingherilor din Bucureşti: Eutanasia nu este eficientă

de:
07 apr. 2011
0 afișări
Șeful hingherilor din Bucureşti: Eutanasia nu este eficientă

Comisia de Administraţie din Camera Deputaţilor a adoptat marţi un proiect de lege care permite eutanasia câinilor fără stăpân. Potrivit proiectului, câinii fără stăpân care sunt agresivi, grav bolnavi sau care nu sunt adoptaţi în termen de 30 de zile de la sosirea în adăpost pot fi eutanasiaţi. Decizia finală va aparţine însă autorităţilor locale.

În Bucureşti, autorităţile spun că problema animalelor fără stăpân nu poate fi soluţionată prin eutanasie, cel puţin nu într-un timp scurt. „Eu am 300 de locuri pentru câini. Trebuie să îi ţin 30 de zile în adăpost şi apoi dacă nu îi revendică nimeni să îi eutanasiez. Luna următoare mai aduc 300 de câini, după 30 de zile îi eutanasiez, şi tot aşa. În acest ritm, în 12 luni scăpăm de 3.600 de câini. Dar în Bucureşti sunt aproximativ 50.000 de câini. Ce facem cu restul din stradă, care continuă să se înmulţească în tot acest timp? Ceea ce trebuie sa facem este să ridicăm toţi câinii de pe stradă, în aşa fel încât populaţia să nu mai fie în pericol”, a declarat pentru B365.ro, Robert Lorentz.

Problema poate fi rezolvată, în această situaţie, prin investiţii în adăposturi pentru animale. „Eutanasie sau nu, câinii trebuie scoşi de pe stradă, trebuie ţinuţi în adăposturi, iar pentru acest lucru avem nevoie de investiţii. Doar prin investiţii se poate rezolva această problemă”, a mai spus directorul ASPA.

Investiţiile sunt cu atât mai necesare cu cât, proiectul de lege aprobat de Comisia de Administraţie are slabe şanse să devină lege. „Este vorba de o lege organică pentru care sunt necesare două treimi din voturi. Or, în ultimul timp s-a văzut că pentru orice lege organică Guvernul a trebuit să îşi asume răspunderea pentru că nu avea majoritate. Nu cred că acest proiect de lege va trece de plen”, susţine Robert Lorentz.

Soarta maidanezilor din Bucureşti depinde de noul proiect de buget al Capitalei

Sumele alocate rezolvării problemei câinilor vagabonzi au fost reduse cu 75%, în urma amendamentului introdus de Consilierii PDL la bugetul Capitalei pe 28 februarie. ASPA beneficia în proiectul propus de Primăria Generală de un buget 17,2 milioane de lei. În urma amendamentului propus de PDL şi votat de majoritatea consilierilor generali, ASPA a mai rămas cu un buget de doar 4,2 milioane lei.

Consilierii generali au tăiat şi suma de 1,6 milioane de lei destinată amenajării adăpostului de la Mihăileşti unde urma să se ridice o nouă construcţie. În acelaşi timp, tăierile de la buget pun sub semnul întrebării şi soarta adăpostului de la Fundulea care ar fi trebuit terminat în vara acestui an. Acesta urma să adăpostească între 10.000 şi 15.000 de câini fără stăpân.

În acest moment, grupurile politice din Consiliul General al Municipiului Bucureşti negociază un nou proiect de buget, după ce prima variantă aprobată de consilieri nu a trecut de Ministerul Finanţelor.

Aproape 1.500 de bucureşteni au fost muşcaţi de câini în ianuarie şi februarie

În primele două luni ale anului, 1468 de persoane au fost muşcate de câini în Bucureşti. Din totalul de vicitime ale câinilor fără stăpân, 274 sunt copii, conform datelor Institutului Naţional de Boli Infecţioase ”Prof. Dr. Matei Balş” – Centrul Antirabic. În 2010 s-a înregistrat cel mai mare număr de persoane tratate la Centrul Antirabic. Potrivit acestui departament al Institutului de Boli Infecţioase, 13.220 de persoane au fost agresate de câinii comunitari, acesta fiind cel mai mare număr raportat din 2004 si până în prezent.

De asemenea, în ultimii trei ani, 80 de pacienţi au fost trataţi de febră butonoasă şi maladia Lyme, boli transmise omului de ectoparaziţii specifici câinelui (căpuşe), potrivit datelor de la Direcţia de Sănătate Bucureşti.

Cookies