ARHIVA B365

ASPA dă 219 lei pentru prinderea unui singur câine. O firmă de stomatologie, contractată ca hingher

Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) a semnat, luni, 9 septembrie, contracte cu 3 dintre cele 7 firme care au participat la licitaţia organizată de instituţie in vederea suplimentarii echipelor de strangere a cainilor fara detinator din Bucuresti. Pentru prinderea fiecărui câine Municipalitatea va plăti 219 lei, în contextul în care reprezentanţii Vier Pfoten spun că Municipalitatea nu ar trebui să plătească mai mult de 10 lei pentru prinderea şi transportul fiecărui câine.

Din declaraţiile directorilor de la ASPA ştiu că s-au prezentat câteva firme. Unele firme au fost trimise acasă pentru că nu corespundeau maşinile. Pentru ca o maşină să poată transporta nişte câini trebuie să fie autorizată de Direcţia Sanitară Veterinară. Eu mă îndoiesc că vreo maşină din cele aparţinând firmelor contractate acum are această autorizaţie. Nu aveau când să pregătească maşinile şi costă ceva să le pregăteşti, trebuie aerisire. Când mergi cu maşina la DSV, dacă aceasta respectă condiţiile, ţi se spune că poţi transporta un anumit număr de câini. De obicei încap 10 câini într-o maşină. Suma de 219 lei pentru prinderea unui câine este mega uriaşă. În mod normal trebuie să coste în jur de 10 lei maxim. Şi 10 lei e foarte mult. Tranchilizantul pentru un câine costă maxim 5 lei, mai punem motorină încă 5 lei şi ajungem la 10 lei. Bineînţeles că n-o să trimită o maşină să prindă un singur câine. Dacă ar trimite o maşină pentru un singur câine atunci ar costa 10 lei. Dacă înmulţim 10 lei cu 10 câini avem 100 lei de maşină. Cu 100 lei mă pot duce să fac kilometri încolo-încoace şi să mă întorc. Şi aşa e foarte mult. De la 10 lei pe câine la 219 lei pe câine nu înţeleg ce costuri sunt„, a declarat Kuki Bărbuceanu, coordonator de proiecte Vier Pfoten.

Autoritatea va plăti pentru operaţiunea de prindere a unui câine suma de 219 de lei, preţul fiind stabilit în urma procedurii de licitaţie„, anunţă reprezentanţii ASPA, într-un comunicat de presă remis B365.ro. Suma plătită de Municipalitate pentru prinderea unui singur câine echivalează cu transportul în regim de taxi pe o distanţă de aproape 157 km (având în vedere că preţul la taxi este de 1,39 lei/km), adică aproape distanţa de la Bucureşti până la Focşani. Însă, cele două adăposturi ale Primăriei Capitalei se află pe Bd. Theodor Pallady din Sectorul 3, respectiv în localitatea Mihăileşti, din judeţul Giurgiu, la 25 km de Capitală.

Deşi reprezentanţii ASPA susţin că procedura de selecţie a hingherilor privaţi s-a făcut prin licitaţie, în realitate, în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice nu s-a publicat niciun anunţ de acest fel. Singurul anunţ efectuat de ASPA cu privire la aceste servicii a fost făcut printr-o invitaţie de participare publicată pe site-ul instituţiei. Numărul de operatori economici invitaţi să prezinte oferte sau să participe a fost limitat la aproximativ 10 societăţi, atribuirea fiind făcută după preţul cel mai scăzut. Invitaţia de participare poate fi văzută aici.

De la mobilă, stomatologie şi management, la hingherii care trebuie să prindă câini pe străzile Bucureştiului

Firmele care au semnat acordul cadru cu ASPA pentru prinderea maidanezilor de pe străzile Capitalei sunt:

S.C. ELEN BASIC BUSINESS SRL – înfiinţată în 2012 şi, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul Ministerului de Finanţe, are ca principal obiect de activitate „activităţi consultanţă pentru afaceri şi management”.

S.C. BEST MARKETING SRL – înfiinţată în 2004 şi, potrivit Ministerului de Finanţe, are clasificarea CAEN „activităţi de asistenţă stomatologică”. La finele lui 2012 firma avea cinci salariaţi şi pierderi de 53.400 lei.

S.C. TERRA MARIQUE SRL – înregistrată în 2005 şi, potrivit Ministerului de Finanţe, are domeniul principal de activitate, conform clasificării CAEN, „intermedieri în comerţul cu mobilă, articole de menaj şi de fierărie”.

Mai mult, taxa plătită de ASPA depășește prevederile din anexa Hotărârii de Consiliu General care reglementează această problemă: ASPA da 219 lei pentru capturarea unui maidanezi in conditii ilegale, deoarece potrivit anexei 2 a hotararii Consiliului General a Municipiului Bucuresti, valoarea acestei taxe nu trebuia sa depaseasca 70 de lei.

Firmele S.C. TURBO PET MOBIL SRL, S.C. PET STUFF UNIVERS SRL si S.C. RADIUS VET SRL s-au retras. În urma evaluărilor s-a constatat ca S.C. PUPPY VET SRL nu a respectat cerintele prevazute in documentatia privin incheierea acordului cadru, susţin reprezentanţii ASPA.

„Am fost acuzaţi că nu am făcut nimic până acum, însă cetăţenii trebuie să ştie că nu ne-am oprit nicio zi din prinderea şi ridicarea câinilor fără stăpân de pe străzi. După votul acordat bugetului institiţiei la sfârşitul lunii aprilie, proiectele, printre care şi cel privind externalizarea serviciilor de prindere a maidanezilor, s-au aflat timp de 30 de zile în dezbatere publică, aşa cum prevede legea, apoi au fost supuse aprobării Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Data la care proiectele au intrat în vigoare a fost 8 iulie, pentru ca, după votul dat de consilierii generali, a fost necesară completarea actelor cu amendamentele votate. Procedura de licitaţie a fost iniţiată imediat şi s-a desfăşurat cu respectarea termenelor legale prevăzute de OUG 34/2006 cu modificările şi completările ulterioare privind atribuirea contractelor de achiziţie publică”, a declarat Răzvan Băncescu – Coordonator de Proiect la ASPA, în comunicat.

În teren actioneaza in prezent 11 masini cu un număr total de 32 de prinzatori (pana acum ASPA actiona cu trei maşini şi opt prinzatori).

ASPA susţine că echipele de prinzatori intervin cu prioritate în jurul şcolilor şi grădiniţelor având în vedere faptul că în data de 16 septembrie incepe noul an scolar. După finalizarea intervenţiilor din jurul unitatilor de invatamant, se vor continua interventiile în parcurile din Capitala. Ulterior, dupa finalizarea actiunilor la şcoli, grădiniţe şi parcuri, echipele de prinzatori vor continua operatiunile de ridicare a câinilor fără deţinător de la adresele la care au fost semnalate sau au fost identificate haite.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button